Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «FRIGOGLASS»
Σήμερα η κινητοποίηση στην Αθήνα ενάντια στο σχέδιο για λουκέτο

Στην Αθήνα μεταβαίνουν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι της «Frigoglass», κλιμακώνοντας τον αγώνα για να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 12 μ., την ώρα που έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση, με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Ο αγώνας των εργαζομένων για να μη βρεθούν στο δρόμο ακόμα 90 οικογένειες ξεσήκωσε κύμα αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς της Πάτρας, με πρωτεργάτη το Εργατικό Κέντρο, γεγονός που εκφράστηκε και στην προχτεσινή συγκέντρωση στην Πάτρα.

Οπως σημειώνει άλλωστε ο Θανάσης Παπαστεφανόπουλος, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Frigoglass», ο αγώνας τους συνδέεται άμεσα με την ανάγκη «οι εργαζόμενοι συνολικά να σηκώσουν το ανάστημά τους, απέναντι στην αυθαιρεσία του κεφαλαίου, που είναι ανεξέλεγκτο, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν ανάλογες καταστάσεις».

Αυτή ακριβώς η αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι εργαζόμενοι και η συμπαράσταση που ξεσηκώθηκε υποχρέωσαν την εργοδοσία σε αναδίπλωση και στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη με το επιχειρησιακό σωματείο δεν τους επέδωσε απολύσεις, όπως σχεδίαζε.

«Εδραίωση» και «καθιέρωση» για την εταιρεία, αλλεπάλληλα χτυπήματα για τους εργάτες

Και στην περίπτωση της «Frigoglass» αποτυπώνεται ανάγλυφα τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η «δίκαιη» και «βιώσιμη» καπιταλιστική ανάπτυξη, το γεγονός ότι το κεφάλαιο είναι αυτό που ανοίγει και κλείνει τα εργοστάσια με κριτήριο τη μέγιστη κερδοφορία του, μεταφέρει επενδύσεις σε άλλους κλάδους ή και σε άλλες χώρες, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί καλύτερα τα κέρδη του, ξεζουμίζει για δεκαετίες εργαζόμενους και μετά τους πετά σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η εργοδοσία της «Frigoglass» από το 2009 έβαλε σε λειτουργία πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», μειώνοντας το προσωπικό κατά 100 περίπου εργάτες. Αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο, προχώρησε το 2010 σε 4μηνη διαθεσιμότητα, ενώ το 2012 - 2013, όπως και το 2017, επέβαλε 3ήμερη εκ περιτροπής εργασία. Την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε παύση παραγωγής...

Την ίδια περίοδο, η επιχείρηση επεκτεινόταν: Σήμερα, στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης έχει μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία, Ινδία, Ινδονησία και Νότια Αφρική, ενώ στον κλάδο της υαλουργίας σε Νιγηρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οπως η ίδια αυτοπροβάλλεται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της, «η Frigoglass είναι στρατηγικός εταίρος των κορυφαίων εταιρειών αναψυκτικών και ποτών στον κόσμο. Είμαστε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά Επαγγελματικών Ψυγείων (ICM) και ο βασικός προμηθευτής στον τομέα γυάλινης συσκευασίας στις αγορές υψηλής ανάπτυξης της Δυτικής Αφρικής. Η Frigoglass έχει καθιερώσει την παρουσία της στις πιο ώριμες αγορές της Ευρώπης, ενώ σταδιακά εδραιώνει τη θέση της στις αναδυόμενες αγορές».

Κι όμως, η... «καθιέρωση» και η «εδραίωση» της επιχείρησης αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των θέσεων εργασίας των εργατών της.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η «Frigoglass» βραβεύτηκε το 2018 με τη «Χρυσή Διάκριση» για τις «βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές της», μεταξύ άλλων στην κατηγορία... «Εργασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ