Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΕΠΕ
Υπερασπίστηκε την «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας που συνδιαμόρφωσε

Eurokinissi

Τις νέες προεκλογικές και κούφιες υποσχέσεις για τους εργαζόμενους, μαζί και την άσφαιρη και κάλπικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ στην προσπάθεια ενίσχυσης του διπολισμού ενόψει των εκλογών, επιχείρησε να επαναφέρει ο Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του χτες στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), συνοδευόμενος από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας μια από τις βασικές προπαγανδιστικές θέσεις του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, «αποτελεί κοινωνική ανάγκη και εθνικό στόχο η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς», προσπαθώντας να «σβήσει» από τη μνήμη των εργαζομένων το αντεργατικό έργο της κυβέρνησής του κατά την περασμένη τετραετία, το οποίο συνεχίζοντας στις ράγες των προηγούμενων κυβερνήσεων, οδήγησε σε παραπέρα μείωση των μισθών και του εργατικού εισοδήματος.

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για το έργο του ΣΕΠΕ, το οποίο παραμένει υποστελεχωμένο και χωρίς την αναγκαία τεχνική υποστήριξη, επιχείρησε να οικειοποιηθεί τις προσπάθειες των εργαζομένων που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να «βγάλει λάδι» την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. «Σήμερα - είπε - επέλεξα να βρίσκομαι μαζί με όσους δίνουν την καθημερινή μάχη για να επανέλθει η κανονικότητα και η αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς. Θέλω λοιπόν πρώτα απ' όλα να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνατε και κάνετε για να βάλετε ένα τέλος στην ανομία και στα άβατα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Βέβαια, ο πρωθυπουργός απέκρυψε το γεγονός ότι είναι η πολιτική του, που διατηρώντας όλο το αντεργατικό πλαίσιο που παρέλαβε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ενισχύοντάς το παραπέρα, αποτελεί το καλύτερο «θερμοκήπιο» για την ανομία και την εργοδοτική αυθαιρεσία, που αποτελούν την «κανονικότητα» που ζουν οι εργαζόμενοι. Οτι είναι αυτό το πλαίσιο της ευελιξίας που εκτινάχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιτρέπει νόμιμα στις επιχειρήσεις να απολύουν κατά το δοκούν, να περικόπτουν τους μισθούς, να καταργούν εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να κατοχυρώνουν την κερδοφορία τους, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει σε «εθνικό στόχο».

Ενώ, λέξη δεν βρήκε να πει ο πρωθυπουργός και για τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, από τα εργατικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν και επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας στα γκέτο της εργοδοσίας.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «δεν είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα το να τηρείται ο νόμος, να τηρείται το οκτάωρο και το πενθήμερο», θέλοντας υποτίθεται να απαντήσει στις δεδομένες αντεργατικές θέσεις της ΝΔ και επιχειρώντας να κρύψει ότι αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα, αφού οι επιχειρήσεις μπορούν και να τηρούν τον νόμο και να κάνουν το οκτάωρο δεκάωρο... Και να είναι νόμιμοι και να μετατρέπουν το 5ήμερο σε 7ήμερο, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις στον κλάδο του Τουρισμού, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως γίνεται στο Εμπόριο με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που ενίσχυσε και με δικό του νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ακριβώς αυτό το αντεργατικό νομικό πλαίσιο μπροστά, στο οποίο ο ΣΕΠΕ καταλήγει να γίνεται «φύλλο συκής» μιας ανύπαρκτης «φιλεργατικής νομιμότητας» και «κοινωνικός συμφιλιωτής» σε μια αγορά εργασίας όπου ξεσαλώνει «και με τον νόμο» η εργοδοσία.

Οσο για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για αύξηση του προσωπικού του ΣΕΠΕ, που έκανε η κυβέρνησή του και για ακόμα περισσότερες που υποσχέθηκε στο μέλλον, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι και στον τομέα των ελέγχων η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη: Οσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), το 2017 σημειώθηκε ξανά μείωσή τους, φτάνοντας τους 21.423, ο μικρότερος αριθμός από το 2001. Για τις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκαν 30.000 έλεγχοι, που σημαίνει ότι με αυτούς τους ρυθμούς, για να ελεγχθούν έστω μια φορά οι 236.500 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις, απαιτούνται 8 ολόκληρα χρόνια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ