Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Φιλοδοξεί να γίνει ο στενότερος «εταίρος» των ΗΠΑ

Επαφές στον Λευκό Οίκο είχε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι

Ο Μ. Σαλβίνι και ο Μ. Πομπέο

Copyright 2019 The Associated

Ο Μ. Σαλβίνι και ο Μ. Πομπέο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

Την «επιθυμία» της Ιταλίας να είναι «ο πιο στενός εταίρος» των ΗΠΑ στην Ευρώπη εξέφρασε ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, κατά την προχτεσινή επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Οι επαφές Σαλβίνι στην Ουάσιγκτον έγιναν σε μια περίοδο που οξύνεται η αντιπαράθεση της Ιταλίας με την ΕΕ, αλλά και της ΕΕ με τις ΗΠΑ σε πολλά μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα τις ΗΠΑ απασχολεί και η αντιμετώπιση της Κίνας, της Ρωσίας.

Μετά από συνάντηση με τον Πομπέο, ο Σαλβίνι δήλωσε: «Σε μια χρονική στιγμή που τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι εύθραυστα και αλλάζουν σημαντικά, η Ιταλία θέλει να είναι ο πιο ισχυρός, αποτελεσματικός, συνεπής και αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ». «Ενώ άλλες χώρες έχουν επιλέξει διαφορετικά μονοπάτια, η Ιταλία θέλει να επιστρέψει στο να είναι ο σημαντικότερος εταίρος στην ηπειρωτική Ευρώπη για τη μεγαλύτερη δυτική δημοκρατία», πρόσθεσε, με σαφή υπονοούμενα απέναντι στην Κίνα. Εξάλλου, συνέχισε, αυτή η προσέγγιση δεν αφορά μόνο «οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα» αλλά και «το κοινό μας όραμα για τον κόσμο».

Εκτός από την «ελεγχόμενη μετανάστευση» και την «πάλη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας», αυτά που σύμφωνα με τον Ιταλό αντιπρόεδρο «ενώνουν» τις δύο κυβερνήσεις είναι η δημοσιονομική μεταρρύθμιση, η φορολογική πολιτική, αμυντικά θέματα και η προστασία της εθνικής οικονομίας. «Τα οικονομικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ δικαίωσαν τον Τραμπ», δήλωσε ο Σαλβίνι. Υποστήριξε δε τις μαζικές φορολογικές περικοπές, παρά τις ανησυχίες των Βρυξελλών για το ύψος του ιταλικού χρέους, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για έναν «προϋπολογισμό Τραμπ» στη χώρα του.

Ακόμα, ισχυρίστηκε πως υπάρχει «κοινό όραμα» με τη διοίκηση Τραμπ «σε Ιράν, Βενεζουέλα, Λιβύη, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ», και μοιράζονται «ανησυχίες για την αλαζονεία της Κίνας ως προς την Ευρώπη και την αφρικανική ήπειρο». Ο Σαλβίνι κάλεσε για άλλη μια φορά σε διάλογο με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου «να έρθει η Μόσχα πιο κοντά στο σύστημα των δυτικών αξιών αντί να οδηγηθεί στην αγκαλιά του Πεκίνου».

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, Πομπέο και Σαλβίνι μίλησαν για την «αντιμετώπιση των περιφερειακών κινδύνων που προκύπτουν από τη δράση της Ρωσίας και του Ιράν, την απειλή που ενέχουν οι επιζήμιες επενδύσεις της Κίνας σε βασικές υποδομές και τεχνολογίες σε Ιταλία και Ευρώπη και για την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ιταλίας».

Στο μεταξύ, η επίσκεψη Σαλβίνι στις ΗΠΑ έγινε σε μια περίοδο σημαντικών ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων της «Λέγκας» με το συγκυβερνών «Κίνημα Πέντε Αστέρων», του Λουίτζι Ντι Μάγιο, μεταξύ άλλων και για τη συμμετοχή ιταλικών λιμανιών στην κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιεύματα για «γκρίνιες» και παζάρια στην επόμενη κυβέρνηση (2022-09-29 00:00:00.0)
Επίσκεψη Πομπέο με το βλέμμα στην Κίνα (2020-10-01 00:00:00.0)
Και παράλληλοι «αυτόνομοι» σχεδιασμοί (2019-03-29 00:00:00.0)
Ελιγμοί στο παζάρι Ιταλίας - ΕΕ (2018-12-14 00:00:00.0)
Ζητά από την Κομισιόν «λογικές» αποφάσεις (2018-11-20 00:00:00.0)
Συνάντηση εθνικιστικών ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων (2017-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ