Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Συζητήθηκαν πολλά ... εκτός από την ισραηλινή κατοχή

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Γάζα ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Γάζα ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο
ΜΑΝΑΜΑ.--

Οπως ήταν αναμενόμενο, η οικονομική διάσκεψη του Μπαχρέιν με τίτλο «ειρήνη για ευημερία», που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ για την παρουσίαση του οικονομικού σκέλους του αμερικανικού σχεδίου για «συμφωνία Ισραήλ - Παλαιστινίων» από τον Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλο και γαμπρό του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση δελεασμού των Παλαιστινίων, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τα 50 δισ. δολάρια για επενδύσεις σε υποδομές ήταν το «χάπι» για να περάσει ο βασικός στόχος της κατοχύρωσης των δεδομένων της ισραηλινής κατοχής.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που απείχε από τη διάσκεψη, αλλά και ο Παλαιστινιακός λαός με νέες διαδηλώσεις, απέρριψαν αυτήν την προσπάθεια εξαγοράς τους, δηλώνοντας ότι το κύριο ζήτημα είναι η συμφωνία για τη δημιουργία ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τερματισμό του εποικισμού και επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους. Αυτά τα ζητήματα είναι που απορρίπτει το Ισραήλ, έχοντας τις πλάτες των ΗΠΑ και συμμάχων τους.

Ο Κούσνερ, κλείνοντας τη διάσκεψη, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «είναι πιο εύκολο να απορρίπτεις κάτι, παρά να κάνεις συγκεκριμένη πρόταση», συνέστησε στους Παλαιστίνιους ηγέτες «να μη χάσουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών τους» και είπε ότι «θα εξακολουθήσει να είναι αισιόδοξος, διατηρώντας την πόρτα ανοιχτή», ενώ σε ό,τι αφορά το λεγόμενο πολιτικό σκέλος του σχεδίου σημείωσε ότι «αυτό θα παρουσιαστεί την κατάλληλη στιγμή». Προκλητικά σημείωσε ότι «η παλαιστινιακή ηγεσία αποδίδει όλα τα προβλήματα στο Ισραήλ και δεν βλέπει τις ευθύνες της, ενώ αν εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση».

Απαντώντας, η Χανάν Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, είπε χαρακτηριστικά:

«Ο ελέφαντας στην αίθουσα στο Μανάμα είναι βεβαίως η ίδια η κατοχή. Η ισραηλινή κατοχή, η οποία δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά». Και πρόσθεσε ότι χωρίς τον τερματισμό της δεν μπορεί να σταθεί κανένα οικονομικό σχέδιο.

Στο πνεύμα της στήριξης της «οικονομικής ανάπτυξης» κινήθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που χαιρέτισε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Πάντως, πολλοί αναλυτές και ΜΜΕ - όπως το αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» - τονίζουν ότι η πραγματική διαπραγμάτευση και αυτή που τελικά θα κρίνει τα πράγματα έγινε στην τριμερή συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα στους συμβούλους ασφαλείας των ΗΠΑ - Ρωσίας - Ισραήλ. Απ' αυτή τη συνάντηση δεν έγιναν γνωστά πολλά, εντούτοις εκτιμάται ότι μπήκαν οι βάσεις για τη νέα μοιρασιά σφαιρών επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, σε άρθρο του ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, σχολιάζοντας τη διάσκεψη στο Μπαχρέιν σημείωσε χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα: «Η οικονομική κρίση στην Παλαιστίνη δεν οφείλεται σε φυσική καταστροφή ή σε έλλειψη ανθρώπινων πόρων. Προέρχεται από την ισραηλινή κατοχή, την κλοπή της γης και των φυσικών πόρων, την πολιορκία του λαού μας και τη χρήση του εναέριου χώρου και της θαλάσσιας επικράτειάς μας». Και πρόσθεσε:

«Οσο δεν υπάρχει παλαιστινιακή κυριαρχία στην οικονομία της, δεν θα υπάρξει ευημερία. Η βασική ιδέα παραμένει "Γη για την Ειρήνη", όχι το ψευδεπίγραφο σύνθημα "Ειρήνη για Ευημερία" που παρουσιάζεται στη Μανάμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ