Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Πνίγηκαν ένα 2χρονο κορίτσι και ο πατέρας του προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα

Την ίδια μέρα η μεξικανική κυβέρνηση τοποθέτησε 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Copyright 2019 The Associated

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η εικόνα της 2χρονης Βαλέριας και του πατέρα της, πνιγμένων στις όχθες του ποταμού Ρίο Μπράβο, στην προσπάθειά τους να τον διασχίσουν για να περάσουν σε αμερικανικό έδαφος, είναι μια γροθιά στο στομάχι.

Πρόκειται για δυο ακόμη από τα χιλιάδες θύματα της καταστολής των εξαθλιωμένων στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ. Μόνο το 2018 καταγράφηκαν συνολικά 283 θάνατοι μεταναστών από πνιγμό, όταν επιχείρησαν να διασχίσουν τον Ρίο Μπράβο, ενώ πολλές γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν από τις υψηλές θερμοκρασίες στις μεξικανικές και αμερικανικές ερήμους. Θάνατοι παιδιών προκαλούνται και από τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης των ΗΠΑ. Η προσωπική ιστορία της οικογένειας Ραμίρεζ από το Ελ Σαλβαδόρ περιγράφει το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και την άνιση μάχη που δίνουν με τη βαρβαρότητα στη ζούγκλα του καπιταλισμού.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο 25χρονος μάγειρας Οσκαρ Ραμίρεζ, η 21χρονη Τάνια και η μικρή τους κόρη είχαν φτάσει την περασμένη βδομάδα στην πόλη Ματαμόρος αφού είχαν διασχίσει όλο το Μεξικό. Την Κυριακή το απόγευμα, η οικογένεια αποφάσισε να προσπαθήσει να περάσει κολυμπώντας στην αμερικανική όχθη του ποταμού Ρίο Μπράβο (Ρίο Γκράντε κατά την αμερικανική ονομασία). Ο πατέρας κατάφερε να περάσει το 2χρονο κοριτσάκι στην απέναντι όχθη και γύρισε για να πάρει την γυναίκα του. Το μόλις 23 μηνών κοριτσάκι φοβόταν να περιμένει μόνο του και ακολούθησε τον πατέρα βουτώντας στον ποταμό. Τα ορμητικά νερά έπνιξαν και τους δυο μπροστά στα μάτια της μητέρας. Στη φωτογραφία που δημοσίευσε η μεξικανική εφημερίδα «La Jornada», το κοριτσάκι είναι κάτω από την μπλούζα του πατέρα - προφανώς για να την προστατέψει κρατώντας την κοντά του - και έχει ακόμη περασμένο το χέρι της στο λαιμό του. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται η διεθνής γέφυρα που ενώνει τη Ματαμόρος με την πόλη Μπράουνσβιλ του Τέξας.

Την ίδια μέρα, η «αριστερή» μεξικανική κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωνε την ανάπτυξη 15.000 στρατιωτών και εθνοφρουρών στα βόρεια σύνορα του Μεξικού, προκειμένου να σταματήσουν τους χιλιάδες «παράνομους» μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής να περάσουν τα αμερικανικά σύνορα. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση 5.000 στρατιωτών στα νότια σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα. Στις 7 Ιούνη, ΗΠΑ και Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία για ένταση της στρατιωτικής καταστολής στα σύνορα, ενώ το Μεξικό δεσμεύτηκε επιπλέον να υποδέχεται τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από τις ΗΠΑ και να προωθεί τον επαναπατρισμό τους (Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ κ.ά.) μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις για άσυλο από τις αρχές των ΗΠΑ.

Κατά τ' άλλα, ο Μεξικανός Πρόεδρος, Λόπες Ομπραδόρ, χαρακτήρισε «πολύ λυπηρό» το γεγονός και ισχυρίστηκε πως η απόρριψη από τις ΗΠΑ θα οδηγεί σε θανάτους στην έρημο ή στον ποταμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ