Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα επίσκεψη Στρο

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα, αναμενόταν στην ιρανική πρωτεύουσα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, για να συζητήσει, φυσικά, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια να μεταβεί και στο Πακιστάν. Η άφιξη Στρο, σχεδόν, συμπίπτει με την επίσκεψη, που άρχισε χτες στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

«Η επικράτηση ειρήνης στο Αφγανιστάν είναι προς όφελος του Ιράν και του Πακιστάν», δήλωνε πριν την αναχώρησή του ο Στρο, τονίζοντας ότι «κατανοεί τις ανησυχίες των δύο χωρών» και ότι «θεωρεί αξιοσημείωτη τη συνειδητοποίηση εκ μέρους τους πως ωφελούνται από τη συμπαράταξη με τη διεθνή κοινότητα κατά της τρομοκρατίας». Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό, οι επαφές που θα έχει θα εστιαστούν σε τρία σημεία: Να ακούσει την άποψη της ιρανικής, και στη συνέχεια της πακιστανικής, ηγεσίας για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και το αντίκτυπο που έχει στους λαούς τους, να ενημερωθεί για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει το κύμα προσφύγων στις δύο αυτές χώρες και τους τρόπους αντιμετώπισής του και, τέλος, να τους «εξηγήσει» τον σημαντικότατο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν «χάρη στις ιστορικές σχέσεις που έχουν με ορισμένες από τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Αφγανιστάν, το Ιράν με τους Χεράτ και το Πακιστάν με τους Παστούνς».

Για «την παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις εξελίξεις» αναμενόταν να συζητήσει με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Καμάλ Κχαραζί, και ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί. Η Τεχεράνη, που αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση αυτήν του πρώην Προέδρου Ραμπανί, ανακοίνωσε ότι λειτουργεί, ήδη, η πρεσβεία του Ιράν στην Καμπούλ και ετοιμάζονται να λειτουργήσουν τα προξενεία του σε Χεράτ και σε Μαζάρ ι Σαρίφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ