Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τις βασικές προτεραιότητες παρουσίασε η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «περιοδεύει» στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να αποσπάσει τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προτεινόμενη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Copyright 2019 The Associated

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προτεινόμενη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα προωθήσει εφόσον αναλάβει την προεδρία της, ανακοίνωσε χτες η υποψήφια για πρόεδρος της Κομισιόν και τέως υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελευθέρων. Η φον ντερ Λάιεν είχε τις προηγούμενες μέρες επαφές με τις ευρωομάδες, προσπαθώντας να αποσπάσει τη στήριξή τους. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο παζάρι με τους Πράσινους, από τους οποίους εξαρτάται η εκλογή της.

Η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν έθεσε, μεταξύ άλλων, τους εξής στόχους για την πενταετή θητεία της:

Ενταξη κι άλλων κρατών - μελών της ΕΕ στη Ζώνη του Ευρώ και στη Ζώνη Σένγκεν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Επίσης, θεωρεί σημαντικό η «πόρτα» της ΕΕ να μείνει ανοιχτή για κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων.

Θα προωθήσει τους κοινούς κανόνες για το άσυλο και τη μετανάστευση. Πρέπει να υπάρχουν γενικοί κανόνες σχετικά με το ποιος έχει δικαίωμα ασύλου στην ΕΕ και ποιος δεν έχει, είπε. Επίσης, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τα σχέδια για έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό. Για την «κλιματική αλλαγή», που αφορά σε μεγάλο βαθμό την προώθηση νέων τεχνολογιών και «πράσινων» επενδύσεων στον ανταγωνισμό με Κίνα και ΗΠΑ, η φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι θα πρέπει να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές ρύπων, και οι υπόλοιπες να εξισωθούν π.χ. με αναδάσωση.

Υπερασπίστηκε την υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit, αν και, όπως είπε, προτιμά η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Σε περίπτωση αποχώρησης, οι καλές σχέσεις ΕΕ και Βρετανίας είναι αποφασιστικής σημασίας, ενώ τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά.

Τέλος, υποστήριξε τον επικεφαλής υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς, για α' αντιπρόεδρο της Κομισιόν και την επικεφαλής υποψήφια των Φιλελευθέρων, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, για κάποια «σημαντική θέση».

Στο μεταξύ, η Καταρίνα Μπάρλεϊ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) στις ευρωεκλογές και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε πως «και οι 16 ευρωβουλευτές του SPD έχουν δηλώσει πως δεν θα εγκρίνουν την πρόταση» για διορισμό της φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ωστόσο ο κυβερνητικός μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών με τους Σοσιαλδημοκράτες «δεν θα καταρρεύσει εξαιτίας αυτού», εκτίμησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ