Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιφάσεις και οι «διφορούμενες» απαντήσεις για το Brexit

Σε προχτεσινή τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων για την ηγεσία των Συντηρητικών και της χώρας

Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας των Συντηρητικών στη Βρετανία και της πρωθυπουργίας
Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας των Συντηρητικών στη Βρετανία και της πρωθυπουργίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Γεμάτη αντιφάσεις και διφορούμενες θέσεις - όπως συνολικά η εξέλιξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ που έχει φτάσει σε αδιέξοδο - ήταν η προχτεσινή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την ηγεσία των Συντηρητικών και της χώρας, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ.

Ο Μπ. Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που αποτύχει να φέρει σε πέρας το Brexit έως τις 31 Οκτώβρη και επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαλύσει το Κοινοβούλιο επ' αόριστον, προκειμένου να προχωρήσει η Βρετανία σε ένα «άτακτο Brexit» χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Θα ήταν «απολύτως αλλόκοτο», είπε, να αποκλείσει αυτήν την επιλογή. Ο Τζ. Χαντ σχολίασε ότι αυτό το σενάριο θα προκαλούσε αναταραχή, καθώς «όταν παύεται το Κοινοβούλιο παρά τη θέλησή του, στην πραγματικότητα έχουμε εμφύλιο πόλεμο. Η απάντησή μου είναι όχι».

Και οι δύο υποψήφιοι ισχυρίζονται ότι θα επαναδιαπραγματευτούν με την ΕΕ την υπάρχουσα συμφωνία στην οποία κατέληξε η Τ. Μέι και η οποία έχει απορριφθεί επανειλημμένως από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Η ΕΕ απορρίπτει ρητά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση.

Ωστόσο, ο Τζ. Χαντ ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν θα διαπραγματευτεί με κάποιον που «τους έχει προσβάλει», υπονοώντας τον Τζόνσον, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα «σπάσει» την άρνηση της ΕΕ για νέα συμφωνία αποχώρησης. Ο Χαντ απέφυγε να δώσει μια τελική ημερομηνία εξόδου από την ΕΕ, λέγοντας πως μια αυστηρή προθεσμία αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθούν εκλογές.

Στο μεταξύ, ο πρώην Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, δήλωσε πρόθυμος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να μπλοκάρει το ενδεχόμενο της πρότασης διάλυσης της Βουλής που είπε ο Τζόνσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ