Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπολίτευση και οργανωτικές αλλαγές με «πυξίδα» τα «θέλω» του κεφαλαίου

Με την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση να περιορίζεται σε ζητήματα... ύφους αλλά και «ελέγχου» υλοποίησης του αντιλαϊκού έργου της ΝΔ με βάση τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων που κι εκείνοι υλοποίησαν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στις οργανωτικές αλλαγές για τον «μετασχηματισμό» του κόμματος, την προσαρμογή του δηλαδή στον ρόλο του ως ενός εκ των δύο πόλων του αστικού πολιτικού συστήματος με ειδική αποστολή τη λαϊκή χειραγώγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την πολύωρη συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος χτες επιχειρήθηκε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και μια πρώτη συζήτηση για το ποιες οργανωτικές αλλαγές απαιτούνται, σε τι εύρος και πώς θα δρομολογηθούν. Ζητήματα που πιο επισταμένα θα εξετάσει η Κεντρική Επιτροπή σε συνεδρίασή της το ερχόμενο Σάββατο, ενώ αργότερα το φθινόπωρο τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το τακτικό Συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την εισήγησή του, αφού υποστήριξε πως το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί περίπου με «συγχωροχάρτι» και «ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ» ως του έτερου πόλου στο αστικό πολιτικό σύστημα, διασφαλίζοντας «μία ισχυρή, μαχητική και προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση», επανέλαβε ότι «η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα». Πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό, το ποσοστό των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχισή του με την ευρεία εκλογική του βάση».

Για τον λόγο αυτό, έδωσε σήμα για την έναρξη «πλατιάς καμπάνιας οργανωτικής ανασυγκρότησης», ώστε μέχρι το Συνέδριο τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φτάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση όπως ειπώθηκε στους νέους.

Η συζήτηση αυτή φέρνει ήδη στην επιφάνεια, ως μέρος των ίδιων σχεδίων, και την επιχείρηση νεκρανάστασης της «αριστερής πτέρυγας» στο εσωτερικό του, όπως κάνει κάθε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του.

Ενδεικτικά, ο Π. Λάμπρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος απ' την πάλαι ποτέ «αριστερή πτέρυγα», μιλώντας στον ρ/σ «Στο κόκκινο», διερωτήθηκε αν μπορούν να υπάρχουν «μέσες λύσεις, κεντρώες» σε ζητήματα όπως πρόσφυγες, φυλακές, Δικαιοσύνη, ΕΡΤ κ.ο.κ. Συμπλήρωσε πως «πρώτα πρέπει να συζητήσουμε την ουσία και μετά να δούμε το περιτύλιγμα, πώς θα αποτυπωθεί σε ένα οργανωτικό πλαίσιο και επίπεδο». Πρόσθεσε δε πως «πρέπει λοιπόν πρώτα να δούμε τι αντιπολίτευση θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να δούμε τα ζητήματα αυτά (...) η δική μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί παρά να είναι μια αντιπολίτευση από το έδαφος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, μια μαχόμενη, προγραμματική και δομική αντιπολίτευση στην ΝΔ που περιγράψαμε προηγουμένως».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ