Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Λαϊκές διαμαρτυρίες καταγγελίας της έκθεσης Μπατσελέτ

Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Βενεζουέλα, στην πρωτεύουσα Καράκας και άλλες πόλεις, που διοργανώθηκαν από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλες οργανώσεις, για να καταγγείλουν την έκθεση της ύπατης αρμοστή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην Προέδρου της Χιλής. Οι διαδηλωτές απέρριψαν την έκθεση αυτή της Μπατσελέτ (μετά από επίσκεψή της πριν από λίγες μέρες στη χώρα) ως προκατειλημμένη, χειραγωγούμενη, που δεν εκφράζει την αντικειμενική πραγματικότητα, αποκρύπτοντας τις βαριές συνέπειες του αποκλεισμού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους - που στερεί έσοδα για την αγορά βασικών αγαθών και φαρμάκων - και αποδίδοντας την πολιτική βία στην κυβέρνηση, αγνοώντας τις επανειλημμένες βίαιες συγκεντρώσεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης με δεκάδες θύματα, ακόμα και πυρπολημένους ανθρώπους.

Στο Καράκας, που πλημμύρισε από λαϊκό κόσμο, έγινε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους από την έδρα των εναλλακτικών ΜΜE CANTV μέσω της λεωφόρου Λιμπερταδόρ (Απελευθερωτή) στην έδρα της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες. Οι ομιλητές, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος του ΕΣΚΒ, πρόεδρος της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέγιο, και η εκτελεστική αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέλσι Ροντρίγκες, κατήγγειλαν την έκθεση, που, όπως είπαν, «αρνείται την ιστορία και τους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής που συγκρούστηκαν με αυτοκρατορίες» και δεν «σέβεται την προσπάθεια που έχει γίνει με κοινωνικά προγράμματα προς όφελος του λαού», ενώ η τελευταία διάβασε την επιστολή του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο προς την ύπατη αρμοστή, που της ζητάει να την ανακαλέσει και να την διορθώσει, γιατί το περιεχόμενό της βάλλει κατά της αξιοπρέπειας του βενεζουελάνικου λαού.

Ταυτόχρονα, η βενεζουελάνικη κυβέρνηση έθεσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ένα ψήφισμα για την καταδίκη των αμερικανικών κυρώσεων, το οποίο υιοθετήθηκε από τις χώρες - μέλη του με 28 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 5 αποχές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ο αντιπρόεδρος και υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν την Παρασκευή μετά από 30ήμερη παρακολούθηση 3 μέλη της αστυνομικής φρουράς του Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού πρόεδρου και αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ προσπαθούσαν να πουλήσουν 5 όπλα Καλάσνικοφ και πολλά φυσίγγια, τα οποία αποδεδειγμένα είχαν κλαπεί από χώρο αποθήκευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στις 30 Απρίλη.

Το γεγονός αυτό, που στοιχειοθετείται με πολλά στοιχεία από τηλεφωνικές συνομιλίες και βίντεο, αμφισβητήθηκε χωρίς επιτυχία από τον Γκουαϊδό και μάλιστα ανήμερα της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και αντιπροσώπους του Γκουαϊδό, στα Μπαρμπάδος, με τη μεσολάβηση της νορβηγικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Επικοινωνίας έτσι κάλεσε την αντιπολίτευση να μην «παίζει» με δύο τρόπους, από τη μια με τον διάλογο και από την άλλη με τις παράνομες και βίαιες ενέργειες και τις συνεχείς διαδικασίες προετοιμασίας πραξικοπημάτων.

Τηλεφώνημα του αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό στον Μητσοτάκη

Εξάλλου, χτες, ο Χ. Γκουαϊδό τηλεφώνησε στον Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Οπως διαχέεται από κυβερνητικές πηγές, ο Γκουαϊδό ευχαρίστησε θερμά τον Ελληνα πρωθυπουργό «για την πρόθεσή του να τον αναγνωρίσει ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας». Επιπροσθέτως, του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα «όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και οι συνθήκες το επιτρέψουν». «Τέλος, ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα του», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ