Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνομιλίες στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας»

Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Πούτιν και Ζελένσκι

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΙΕΒΟ.--

Συνάντηση σε επίπεδο ειδικών και κυβερνητικών εκπροσώπων του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) έγινε την Παρασκευή στο Παρίσι, σε μια περίοδο αυξημένης κινητικότητας στις διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία (περιοχή Ντονμπάς).

Την προηγούμενη μέρα είχε γίνει η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, περίπου δυο μήνες μετά την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη συνομιλία «ρεαλιστική» και «σημαντική από μόνη της», ανεξαρτήτου αποτελέσματος ή «κλίματος» μεταξύ των δυο ηγετών.

Οι δυο ηγέτες συνομίλησαν - μετά από αίτημα της ουκρανικής πλευράς - για περίπου είκοσι λεπτά σχετικά με «τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία», αλλά και για «κοινές προσπάθειες για την απελευθέρωση αιχμαλώτων από τις δύο πλευρές» και «συμφωνήθηκε να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία «είναι το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας», ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι «σύντομα θα απελευθερώσουν τους αιχμάλωτους ναύτες και άλλους πολίτες της Ουκρανίας που κρατούνται στη Ρωσία».

Η συνάντηση στο Παρίσι επικεντρώθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ που μένουν «στα χαρτιά» από το 2014 και εξετάστηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και για την τακτική σύνοδο της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, αύριο Τετάρτη, στο Μινσκ.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, η νέα αντιπροσωπεία της Ουκρανίας έδειξε μάλλον εποικοδομητική προσέγγιση, σε αντίθεση με τη στάση των προκατόχων τους, επί προεδρίας του Πέτρο Ποροσένκο. Αν η ομάδα επαφών στο Μινσκ καταφέρει να εφαρμόσει τους συμβιβασμούς που σχεδιάστηκαν στο Παρίσι για κατάργηση των στρατιωτικών οχυρωμάτων καθώς και την επισκευή και τη συντήρηση της γέφυρας στη Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια, αυτό θα είναι καλό σημάδι, αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), με παραβίαση της εκεχειρίας που προβλέπεται μεταξύ άλλων στις συμφωνίες του Μινσκ. Την Κυριακή, δυο μέρες μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι, στρατιώτες στο Λουγκάνσκ κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που διεξήγαγε αναγνωριστική πτήση κοντά στο χωριό Ομποσνόγιε. Το Σάββατο οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν επιτεθεί σε σταθμό επεξεργασίας νερού στο Ντονέτσκ, από το οποίο προμηθεύονται πόσιμο νερό περίπου 400.000 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ