Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ G7
Στην επιφάνεια ξανά οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Ευρωπαίων

Από τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών του G7

Copyright 2019 The Associated

Από τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών του G7
ΣΑΝΤΙΓΙ.--

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο στη γαλλική πόλη Σαντιγί, βόρεια του Παρισιού, οι διήμερες εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της «Ομάδας των 7» (G7), των 7 καπιταλιστικών οικονομιών που έχουν καθιερωθεί ως οι ισχυρότερες του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η ΕΕ ως σύνολο).

Η υπουργική συνάντηση είναι μία από όσες ετοιμάζουν τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει από 24 έως 26 Αυγούστου στην Μπιαρίτζ, κλείνοντας την περίοδο κατά την οποία την προεδρία του G7 έχει αναλάβει η Γαλλία, με την κυβέρνηση Μακρόν να αξιοποιεί τη συγκυρία αυτή για να αναβαθμίσει το ρόλο της σε παζάρια κρίσιμα για τις ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες σε πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα, στη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και στην αναπροσαρμογή της δημοσιονομικής και εμπορικής τους πολιτικής, στο συσχετισμό δυνάμενων εντός της ΕΕ κ.λπ., όλα με φόντο την αυξανόμενη ανησυχία για τη νέα επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και την όξυνση σοβαρών αντιθέσεων ακόμα και ανάμεσα σε δυνάμεις που για χρόνια ολόκληρα (στην εποχή τουλάχιστον μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) είχαν συμμαχικές σχέσεις.

Ενδεικτική των εύθραυστων ισορροπιών είναι η ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το ζήτημα της φορολόγησης κολοσσών του διαδικτύου, που ουσιαστικά συνδέεται με τις προσπάθειες κυρίως ευρωπαϊκών κεφαλαίων να «αντιμετωπίσουν» την πρωτοκαθεδρία αμερικανικών μεγαθηρίων όπως οι «Facebook», «Apple», «Amazon», αλλά και άλλων - κινεζικών, γερμανικών κ.λπ. Θυμίζουμε ότι τις επόμενες βδομάδες στη Γαλλία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή νέος νόμος που αυξάνει τη φορολογία σε μια σειρά τέτοιες εταιρείες, στον οποίο αντέδρασαν έντονα οι ΗΠΑ, μιλώντας για «αθέμιτη πρακτική» και προειδοποιώντας το Παρίσι ακόμα και με επιβολή κυρώσεων.

Από τη μεριά της Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, προσερχόμενες στη χτεσινή έναρξη των εργασιών, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα υπαναχωρήσει» στην εφαρμογή του φόρου Gafa (όπως έγινε γνωστός ο νέος φόρος, από τα αρχικά των ονομάτων των αμερικανικών εταιρειών «Google», «Amazon», «Facebook» και «Apple»), παραπέμποντας τη «διευθέτηση» της διαφωνίας στο G7. «Η καλύτερη λύση και το σώφρον είναι, άρα, να βρεθεί μια διεθνής λύση. Είναι η σωστή στιγμή να αποφασίσουμε στο G7 για αυτή τη διεθνή φορολόγηση», είπε, εκφράζοντας προφανώς τις προσδοκίες του Παρισιού ότι θα βρει «κατανόηση» και σε άλλες πλευρές που ανησυχούν για τη θέση και τις κινήσεις αμερικανικών μονοπωλίων σε διάφορους κλάδους. Σχετικά με τα σχέδια της αμερικανικής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» να χρησιμοποιήσει «κρυπτονόμισμα», ο Λεμέρ δήλωσε πως «σήμερα δεν υπάρχουν οι συνθήκες προκειμένου να προχωρήσει αυτό το νόμισμα, το "Libra", όπως προτείνεται από τη "Facebook"». «Για μας αποτελεί "κόκκινη γραμμή" η μετατροπή του "Libra" σε κυρίαρχο νόμισμα... Δεν θα δεχτούμε την ανάδυση πολυεθνικών ως "ιδιωτικών κρατών" - με αποτέλεσμα να έχουν την ισχύ ενός κράτους αλλά όχι τις υποχρεώσεις που έχουν τα κυρίαρχα κράτη...».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σύμφωνα με το «Associated Press» ότι στην Ουάσιγκτον «είμαστε πολύ απογοητευμένοι που η Γαλλία πέρασε έναν μονομερή φόρο». Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ υποστήριξε στο ίδιο πρακτορείο ότι η κίνηση του Παρισιού - που έγινε «παρακάμπτοντας» τόσο το Βερολίνο όσο και συνολικά τις Βρυξέλλες, που αναζητούν ευρωπαϊκό συντονισμό ή και διεθνή συμφωνία για τη φορολόγηση των ομίλων του διαδικτύου και της τεχνολογίας - ενδέχεται να προκαλέσει ευρείες συζητήσεις τόσο στην ίδια την υπουργική συνάντηση όσο και στο περιθώριό της.

Πάντως, η φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου αποτελεί ένα μόνο από τα όσα μεγαλώνουν την «απόσταση» μεταξύ μελών του G7.

Σημειωτέον, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εξετάσει την πρόταση για το «Libra» σε διήμερη συνεδρίασή του αυτή τη βδομάδα, όπως μετέδωσε το «Associated Press».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ