Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια ξεχωριστή βραδιά για τον Πάνο Γεραμάνη

Ο Δ. Κουτσούμπας με την Ναυσικά Γεραμάνη
Ο Δ. Κουτσούμπας με την Ναυσικά Γεραμάνη
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, όπου έγινε αφιέρωμα στη μνήμη του αξέχαστου δημοσιογράφου και βαθύ γνώστη της λαϊκής μας μουσικής Πάνου Γεραμάνη.

Στη συναυλία παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού και λαϊκά τραγούδια της περιόδου 1950 - 1970. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαρία Σουλτάτου, Λάμπρος Καρελάς, Αγγελος Ανδριανός, Μαίρη Δούτση, Αντρέας Λάφης, Δήμητρα Σταθοπούλου και ο Λάκης Χαλκιάς με επταμελή ορχήστρα και μαέστρο τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Την επιμέλεια του μουσικού προγράμματος έκανε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ στην παρουσίαση της βραδιάς ήταν ο Γιώργος Καραγιάννης.

Ο Πάνος Γεραμάνης γεννήθηκε το 1946 στο Βασιλικό Εύβοιας. Μαθητής ακόμη στο χωριό του, εξέδιδε μια δίφυλλη εφημεριδούλα, τον «Μαθητικό φάρο», που σταμάτησε νωρίς, μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας. Από τα 16 κιόλας χρόνια του ασχολείται με τις δύο μεγάλες αγάπες του: Το αθλητικό ρεπορτάζ και το λαϊκό τραγούδι. Εφευγε από το χωριό του με φορτηγά που μετέφεραν κεραμίδια, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει ποδοσφαιρικούς αγώνες και με τον ίδιο τρόπο επέστρεφε, για να βρίσκεται στην τάξη του. Μαθητής ακόμα πήρε για πρώτη φορά συνέντευξη από τον Πάνο Γαβαλά, τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Στέλιο Καζαντζίδη. Ακολούθησαν όλοι σχεδόν οι δημιουργοί και ερμηνευτές. Επί 16 χρόνια, στην εκπομπή του στο Β΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, με τίτλο «Λαϊκοί Βάρδοι» «φιλοξένησε» περισσότερα από 235 πρόσωπα του μικρασιάτικου, ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. «Εφυγε» ξαφνικά από τη ζωή το 2005.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ