Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει σήμα επιτάχυνσης στους «επενδυτές»

Το μήνυμα της επιτάχυνσης των «μεταρρυθμίσεων» για το κεφάλαιο, πάνω στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη την Παρασκευή. Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του ομίλου «Fairfax», Καναδοϊνδό Πρεμ Γουάτσα (ο οποίος αργότερα είδε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, όπως και τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα).

Στην Ελλάδα η «Fairfax» έχει το 16,88% της Eurobank, το 80% της «Eurolife» και το 51,4% της «Grivalia MANCO», ενώ σήμερα εξετάζει νέες «επενδυτικές ευκαιρίες» μεταξύ των οποίων και στον κλάδο ασφάλισης και αντασφάλισης, που αποτελεί το κύριο πεδίο δραστηριότητάς της. Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς της κυβέρνησης τονίστηκε «η αποφασιστικότητα για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων με σειρά άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών». Ο, δε, Γουάτσα «έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, η αγορά ακινήτων και οι τουριστικές επενδύσεις», προσθέτει το Μαξίμου.

Εξάλλου, για την τέτοια «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να «τρέξει» τα επόμενα «φιλοεπενδυτικά μέτρα», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, προκειμένου να συζητήσουν «για τις εκκρεμείς επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα», όπως λέγεται από πλευράς του υπουργού. Ο, δε, πρέσβης τού επεσήμανε ότι «έχετε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ», όπως και ότι «υπάρχει μεγάλη δυναμική για παραπέρα ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων», εστιάζοντας σε Ελληνικό και Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε και τον Μ. Σχοινά, τον οποίο προτείνει για νέο επίτροπο της χώρας στην Κομισιόν, με τον επιχειρηματικό κόσμο να χαιρετίζει ήδη την επιλογή αυτή. Χαρακτηριστικά, ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, με τίτλο «Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», αναφέρει ότι οι θέσεις Σχοινά «τον καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας το οποίο αποσκοπεί στην ευημερία μέσω των επενδύσεων, του επιχειρείν με κοινωνικό πρόσωπο, και γενναίες μεταρρυθμίσεις...». Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Κύπριο κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρ. Στυλιανίδη.

Την Παρασκευή εξάλλου πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ενόψει και των Προγραμματικών Δηλώσεων και γενικά της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει «αυτοδύναμη πλειοψηφία. Μία από τις ισχυρότερες που είχαμε στη Βουλή τις τελευταίες δεκαετίες», κάνοντας σαφές ότι θα αξιοποιήσει την τέτοια ισχύ ενάντια σε ό,τι χαρακτηρίζουν «αναχρονισμό» και για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Στη συνεδρίαση γραμματέας της νέας ΚΟ της ΝΔ εκλέχτηκε ομόφωνα ο Στ. Καλαφάτης.

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Την Παρασκευή, στο Μαξίμου, συνεδρίασε υπό την προεδρία Μητσοτάκη και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), όπου με εισήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, καθήκοντα αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε ο αντιστράτηγος Μιχ. Καραμαλάκης. Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ενώ με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη αποφασίστηκε η σύσταση θέσης συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, που θα θεσμοθετηθεί με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, αμέσως μετά τις Προγραμματικές Δηλώσεις. Δεν προχώρησαν σκέψεις για σύσταση αντίστοιχου Συμβουλίου, αφού διατηρείται το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο ο νέος σύμβουλος θα είναι γραμματέας και θα έχει επισήμως «ρόλο συντονισμού των θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ