Τρίτη 23 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Στις 7.30 μ.μ., στα Προπύλαια, καλούν φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων

Επί ποδός για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, που η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι προτίθεται να καταργήσει κάθε έννοιά του, βρίσκονται φοιτητές και εργαζόμενοι από τους χώρους της Εκπαίδευσης κ.ά. και δίνουν σήμερα, αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια, στις 7.30 μ.μ.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το άσυλο θα πέσει στο κενό! Με κάθε τρόπο θα βάλουμε φρένο στα σχέδια καταστολής των αγώνων μας!», ξεκαθαρίζουν Φοιτητικοί Σύλλογοι, εξηγώντας: «Το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμά μας να συζητάμε, να αποφασίζουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή! Ποτέ δεν ήταν δεδομένο! Κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους». Παράλληλα δηλώνουν: «Απορρίπτουμε τους κάλπικους καβγάδες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του δεύτερου να εμφανίζονται προκλητικά ως δήθεν υπερασπιστές του ασύλου! Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, την ένταση της καταστολής όχι μόνο συκοφάντησε το άσυλο, αλλά και άνοιξε το δρόμο για την κατάργησή του στην πράξη».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), αποφάσεις συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση έχουν λάβει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Οικονομικού ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, ΝΦΕΕΜΠ, Σχολή Μηχανικών ΠΑΔΑ (πρώην ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, ΣΕΤ ΠΑΔΑ, ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας.

Στον αγώνα για το άσυλο μπαίνουν και μια σειρά σωματεία, που μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι «η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική. Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια. Αλλωστε, το ήδη υπάρχον πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ' αυτά. Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής. (...) Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Στοχεύουν στο φοιτητικό κίνημα, στο κίνημα των εργαζομένων, στους αγώνες που μπορεί ν' αναπτυχθούν. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Ανάλογες αποφάσεις, πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε κάλεσμα στην κινητοποίηση, έχουν πάρει και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Ο Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Ελλη Αλεξίου», «Αριστοτέλης», «Α. Μοσχίδης» (Λήμνου), καθώς και οι ΕΛΜΕ: Δ' Ανατ. Αττικής, Γ' Αθήνας, Λήμνου και Α' Θεσσαλονίκης.

Επίσης: Η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων της Νέας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΔΠΘ, η Επιτροπή Νέων για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Αττικής.

Αντίστοιχες αποφάσεις καταγγελίας για την επιχείρηση κατάργησης του ασύλου έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι:

Θεσσαλονίκης: Φυσικού, Κτηνιατρικής, Εστιών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ, Ψυχολογίας, ΤΕΦΑΑ, ΜΜΕ, Ιατρικής, Παιδαγωγικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Γεωλογικού

Πάτρας: ΣΤΕΦ, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής

Κρήτης: Επιστήμης Υπολογιστών, Βιολογικού Ηρακλείου, Φυσικού Ηρακλείου, Ψυχολογίας Ρεθύμνου, ο σπουδαστικός Σύλλογος ΤΕΙ Ρεθύμνου και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αλλων περιοχών: Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής, Οικοτρόφων Ξάνθης, Μαθηματικού και ΣΑΧΜ Αιγαίου, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής Θεσσαλίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τη συμμετοχή 114 φοιτητικών συλλόγων η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ (2022-12-02 00:00:00.0)
Διεκδικούν το δικαίωμα στη στέγαση (2021-11-18 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας (2018-10-23 00:00:00.0)
Πάνω από 60 φοιτητικοί Σύλλογοι συμμετέχουν στην απεργία (2016-02-03 00:00:00.0)
Απεργιακές αποφάσεις φοιτητών - σπουδαστών (2016-01-27 00:00:00.0)
Φοιτητές - σπουδαστές στη μάχη της απεργίας (2015-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ