Τετάρτη 24 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Προμηθέας» στην Επίδαυρο

Από τις πρόβες
Από τις πρόβες
Πρόκειται για ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός. Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει στην Επίδαυρο στις 9 και 10 Αυγούστου, και στη συνέχεια σε πολλά Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, το εμβληματικό έργο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, τον «Προμηθέα» του Αισχύλου.

Χτες ολόκληρος ο θίασος, οι άξιοι συντελεστές με προεξάρχοντα τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, Σταύρο Τσακίρη, έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Μια συνέντευξη διαφορετική από άλλες, που φανέρωνε με κάθε τρόπο, με κάθε φράση τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει, τον σεβασμό στο κείμενο με τις μεγάλες αλήθειες, την καλή συνεργασία και τη μεγάλη χαρά όλων, που συνεργάζονται με τη σπουδαία Κάθριν Χάντερ, η οποία ενσαρκώνει τον ρόλο του Προμηθέα. «Κάνουμε θέατρο για τη ψυχή μας», τη φράση αυτή του Κάρολου Κουν θύμισε ο Νικήτας Τσακίρογλου και συνέχισε, συμπυκνώνοντας τη σκέψη και το αίσθημα όλων των συντελεστών: «Μια περιπέτεια, ένα αντάμωμα ανθρώπων που έχουν ένα κοινό στόχο, να μιλήσει το έργο στην ψυχή των ανθρώπων».

«Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει», αναφέρεται στο σκηνοθετικό σημείωμα. Και όπως ανέφερε ο Σ. Τσακίρης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο «Προμηθέας» του Αισχύλου είναι ένα φωτισμένο κείμενο μεγάλης έμπνευσης. Το κείμενο είναι γυμνό και ζωντανό, συγκρούεται με τη λογική της εξουσίας. Και όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης, η απάντηση στο ποιος είναι αυτός που θα λύσει τον Προμηθέα εντοπίζεται στο «αν εξορίσουμε από τα μυαλά μας τις προκαταλήψεις, αν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι για τους συνανθρώπους μας...».


Στην κορυφή του Καυκάσου, ο Ηφαιστος και οι συνοδοί του στήνουν έναν ψηλό στύλο όπου δένουν τον τιμωρημένο Προμηθέα. Μόνοι του συμπαραστάτες οι άνθρωποι που νίκησαν το φόβο τους. Κάποια στιγμή φτάνει ο Ωκεανός. Του προτείνει να συμβιβαστεί με τον θεό και να ζητήσει συγγνώμη. Ο Προμηθέας δεν τον εμπιστεύεται και τον διώχνει. Μόνος στα δεσμά του, συνεχίζει. Μετά φτάνει η Ιώ, που φέρνει την άνοιξη στον έρημο τόπο. Ο Προμηθέας χαίρεται, αλλά γνωρίζει ότι σύντομα η Ιώ θα χαθεί μέσα στους μεγάλους δρόμους, όπως είναι η μοίρα που της έδωσε η κατάρα της Ηρας. Καταχνιά σκεπάζει τα πάντα και πάλι. Μετά εμφανίζεται ο Ερμής, που του ανακοινώνει την τελική καταδίκη του, να χαθεί στο παντοτινό σκοτάδι. Η Ιστορία εξελίσσεται σαν παλιός λαϊκός μύθος, με συνεχείς ανατροπές. Οι εποχές αλλάζουν και μόνο ο αλυσοδεμένος άνθρωπος, μέχρι και σήμερα, περιμένει τη σωτηρία του από κάθε σκλαβιά, κάθε προκατάληψη...

Ο σκηνικός χώρος είναι ένα έρημο, παγωμένο τοπίο, όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας. Γύρω του ένας δεκαοκταμελής θίασος, με προεξάρχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του.

Τον Προμηθέα θα υποδυθεί η βραβευμένη με «Olivier Award» ως καλύτερη ηθοποιός Κάθριν Χάντερ. Μαζί της μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών. Τον κεντρικό ρόλο του αφηγητή κρατά ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει υποδυθεί ο ίδιος τον Προμηθέα στο παρελθόν δύο φορές. Στο ρόλο του Ηφαίστου είναι ο Δημήτρης Πιατάς, που για πρώτη φορά ερμηνεύει τραγικό ρόλο στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ. Ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο εννεαμελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Περικλή Βασιλόπουλο. Τα σκηνικά είναι του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ. Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Marcello Magni.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ