Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με περικοπή εσόδων τιμωρούν το Δήμο Περάματος

Αντί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης που υπάρχει από το 1984 δημιουργίας τριών νέων χωματερών και επτά σταθμών μεταφόρτωσης στο λεκανοπέδιο, προτιμά να διατηρεί την υπάρχουσα κατάσταση της ύπαρξης μίας χωματερής στα Ανω Λιόσια και ενός σταθμού μεταφόρτωσης στο Σχιστό, ώστε από τη μία να παραμένει ανέπαφο το καθεστώς επιβολής νέων φόρων και από την άλλη το μοίρασμά τους μεταξύ των Δήμων με πολιτικά κριτήρια κατά το δοκούν.

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) προβάλλοντας ως δικαιολογία τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας του, προτείνει στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) την περικοπή των ανταποδοτικών ύψους 200 εκατομμυρίων δραχμών προς τους Δήμους Περάματος και Κερατσινίου αντίστοιχα, που εισπράττουν για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό, καθώς και άλλων μικρότερων ποσών από άλλους δήμους, με μη αρεστούς πολιτικά δημάρχους στην κυβέρνηση. Παραμένει όμως ακέραιο το ποσό των 9,15 δισ. δραχμών που εισπράττει ο Δήμος Ανω Λιοσίων με τον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο, για τη λειτουργία της χωματερής στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από υποχρεωτικές εισφορές των Δήμων του λεκανοπεδίου στον ΕΣΔΚΝΑ.

Πέρσι οι Δήμοι Περάματος και Κερατσινίου είχαν εισπράξει 120 εκατομμύρια αντίστοιχα αντί των 200, και φέτος τους κόβονται εντελώς. Ακολουθώντας ο ΕΣΔΚΝΑ την πολιτική τού διαίρει και βασίλευε, λέει ότι ίσως ο Δήμος Περάματος θα μπορούσε να πάρει κάποια χρήματα, εάν όμως αυξηθεί το ποσό που καταβάλουν σε αυτόν οι Δήμοι του λεκανοπεδίου. Από την άλλη μεριά το υπουργείο Εσωτερικών ως Πόντιος Πιλάτος απλά νίπτει τα χέρια του.

Η σχετική πρόταση του ΕΣΔΚΝΑ στην πράξη στερεί από το Δήμο Περάματος τη δυνατότητα πληρωμής δαπανών ήδη πραγματοποιηθέντων, ενώ είναι και μια κατάφωρη αδικία σε ένα Δήμο που επί 10 συναπτά έτη φιλοξενεί σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τον κεντρικό ΣΜΑ της Αττικής, που είναι και ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.

«Η επιλεκτικότητα για τους ΟΤΑ που φιλοξενούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και αναδρομική περικοπή των θεσμοθετημένων εσόδων μας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην άσκηση της προγραμματισμένης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου», τονίζει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος και προσθέτει: «Η αγανάκτησή μας όμως, καθώς και η αγανάκτηση των δημοτών μας όταν πληροφορηθήκαμε τα διατρέξαντα, καθίσταται εντονότερη όσο συνειδητοποιούμε ότι τιμωρούμαστε επειδή με αξιοπρέπεια τιμήσαμε και μάλιστα καθ' υπερβολή τις δεσμεύσεις μας προς τον ΕΣΔΚΝΑ, χωρίς να προβαίνουμε όπως άλλοι σε εκβιαστικές κατά καιρούς ενέργειες προκειμένου να αυξήσουμε τα αντισταθμιστικά έσοδα μας».

Καταλήγοντας ο Γιάννης Πατσιλινάκος υπογραμμίζει: «Στις κινητοποιήσεις που μας εξωθείτε, είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση όλων των Δήμων που μέχρι τώρα, χωρίς κανένα πρόβλημα φιλοξενούσαμε».

Σε επιστολή του εξάλλου προς τον υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Περάματος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος και οι εργαζόμενοι του Δήμου είναι αποφασισμένοι και το Σταθμό Μεταφόρτωσης να κλείσουν και να αποχωρήσουν από όλα τα όργανα της Αυτοδιοίκησης αν δεν ικανοποιηθούμε για τις φετινές και περσινές απαιτήσεις του δήμου μας. Είναι αδιανόητο να κουβεντιάζουμε 2 χρόνια τώρα για το 1% των αντισταθμιστικών και να μένουν άθικτα και συνεχώς να διευρύνεται το 99% που εισπράττουν τα Λιόσια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ