Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Επιστροφή στην κανονικότητα... των μνημονίων διαρκείας και της ενισχυμένης εποπτείας

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Την κατάργηση του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ανακοίνωσε χτες μιλώντας στα «Νέα» ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Η απόφαση αυτή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι «η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ως κανονική χώρα» και ότι στο εξής η χώρα θα έχει «κανονική δημοσιονομική εποπτεία και κανονικό διάλογο», αν και με «ιδιαιτερότητες, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταπρογραμματική ενισχυμένη εποπτεία».

Στο πλαίσιο αυτής της «κανονικότητας», του «μεταμνημονιακού» μνημονίου δηλαδή που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει απαρέγκλιτα η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, ο Π. Μοσκοβισί ήταν ξεκάθαρος για το τι έχει να περιμένει ο εργαζόμενος λαός και το επόμενο διάστημα: «Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, αλλά δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, οπότε μπορεί να κάνει τις δικές της επιλογές πολιτικών».

Με λίγα λόγια, ο στενός δημοσιονομικός κορσές παραμένει ως έχει, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα θα βγαίνουν κάθε χρόνο στα υπέρογκα όρια που έχουν συμφωνηθεί, και από κει κι έπειτα η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αποφασίζει το... μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει.

Αυτό ακριβώς ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι την τρέχουσα χρονιά. Ο επίτροπος είπε ότι το φθινόπωρο θα επανεξεταστεί «ενδελεχώς» η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ώστε να προκύψει πιο σαφής εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το 2020 θα γίνουν σεβαστοί».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα ο Μοσκοβισί παρέπεμψε στο μέλλον και πάντα εντός πλαισίου «βιωσιμότητας» του χρέους αλλά και συνέχισης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας συγκεκριμένα πως «ξέρουμε ότι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, αλλά εξαρτάται από τη μείωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις»...

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και δίνοντας το στίγμα των φορολογικών νομοσχεδίων που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, ο επίτροπος σημείωσε πως «είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει διάθεση να αντιμετωπιστούν γρήγορα οι παρατεταμένες προκλήσεις στο μείγμα της φορολογικής πολιτικής, να μειωθεί το υψηλό φορολογικό βάρος στις επιχειρήσεις και την εργασία, να διευρυνθεί η φορολογική βάση...».

Εδειξε δηλαδή, όπως και πρόσφατα ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της φοροληστείας και σε άλλα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πρόσθετες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.

«Ευνοϊκή συγκυρία» για την ταχύτερη προώθηση των συμφερόντων των βιομηχάνων

Στο μεταξύ, με άρθρο του στο μηνιαίο δελτίο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), ο πρόεδρός του, Α. Σαββάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «για τον ΣΒΕ, η παρούσα χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή για τη μεταποίηση, αφού καθ' όλη την προεκλογική περίοδο σημαντικό μέρος της αντιπαράθεσης των κομμάτων αναλώθηκε στα μέτρα βελτίωσης της οικονομίας και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ υπενθυμίζει πως λίγες μέρες πριν από τις εκλογές απέστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων με τις «10 σημαντικές αποφάσεις» που θα πρέπει να ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση άμεσα για την έμπρακτη ενίσχυση της βιομηχανίας και σημειώνει ότι «προτεραιότητα ζητήσαμε να δοθεί στον εξορθολογισμό του ισχύοντος φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος, τα οποία, εξαιτίας του ύψους των, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας. Για να ενισχυθεί στην πράξη η ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, και ειδικά όσων είναι εγκατεστημένες στην περιφέρεια...».

Θυμίζουμε πως στα αιτήματα των βιομηχάνων συγκαταλέγονται η «μείωση του μη μισθολογικού κόστους» και ο «εξορθολογισμός» στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, η ριζική αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η εφαρμογή του μέσω «μη κερδοσκοπικών φορέων επενδύσεων», η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 200%, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση και υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση στο 50% της σημερινής τιμής σε βάθος διετίας, η τροποποίηση των διατάξεων για τη δήλωση της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης κ.ά.

«Ευήκοα ώτα» άλλωστε και για τις πιο συγκεκριμένες αξιώσεις τους είχαν βρει οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας και σε συνάντησή τους προ ημερών με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, με προτάσεις μεταξύ άλλων για δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου (free trade zone) εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ζήτησαν τον «χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς», με αρχή την περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και αναβάθμιση των υποδομών σε όλες τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, με τοποθέτηση δικτύου οπτικών ινών σε αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ