Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα το πολυνομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» που θέλει το κεφάλαιο

Eurokinissi

Με το πολυνομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» κάνει το αντιλαϊκό της ντεμπούτο η κυβέρνηση της ΝΔ για την προώθηση των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, πιάνοντας γρήγορα το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τελικά σήμερα Πέμπτη (η κατάθεσή του ήταν αρχικά προγραμματισμένη για χτες, αλλά εκκρεμούσε η γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) και θα εισαχθεί τη Δευτέρα 29 Ιούλη για συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Πρόκειται για νομοθέτημα - «σκούπα», με κοντά 200 διατάξεις που θα προβλέπουν πλήθος αναδιαρθρώσεων για τη λειτουργία του κράτους, ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων σε αυτήν τη φάση. Το στίγμα του δίνεται από τις πληροφορίες που κυκλοφορεί η ίδια η ΝΔ, ότι «η διακυβέρνηση της χώρας λαμβάνει χαρακτηριστικά σύγχρονου management».

Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, αλλά αναφέρονται και από το υπουργείο, είναι οι κωδικοποιήσεις στη νομοθεσία, δηλαδή η επικαιροποίηση και μονιμοποίηση του αντιλαϊκού πλαισίου και των μνημονιακών νόμων, διαδικασία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί η «μείωση της γραφειοκρατίας» για τις επενδύσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενισχύεται ο ρόλος του υπουργικού συμβουλίου, εισάγεται ο θεσμός του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα προέρχεται από τον δημόσιο τομέα και θα είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη των δαπανών αλλά και της απόδοσης του προσωπικού του υπουργείου. Το όλο πρόγραμμα θα παρακολουθείται από «κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης», ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα, όπου διαπιστώνονται, καθυστερήσεις στο αντιλαϊκό έργο.

Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι δομές ελέγχου (Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητές Υγείας, Επιθεωρητές Μεταφορών και Υποδομών, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης). Επικεφαλής της Αρχής θα είναι ένας διοικητής ο οποίος θα καταθέτει σχετικές εκθέσεις στη Βουλή για να υπάρχει «αξιολόγηση» κ.ά.

Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο με την πολυδιαφημισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ - ο οποίος βέβαια διατηρείται - για το 2019 και τη «βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων», προκειμένου «να προσέλθουν στο ταμείο» τα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο Παρασκευή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τη Δευτέρα 29 Ιούλη θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 30 Ιούλη.

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το τρίτο νομοσχέδιο, το οποίο είναι επίσης «σκούπα», καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις διαφόρων υπουργείων για την «ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ», με αλλαγή της απλής αναλογικής, τις «διορθωτικές παρεμβάσεις» στους Ποινικούς Κώδικες, που δεν θίγουν την ουσία των πρόσφατων αντιδραστικών αλλαγών που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την κατάργηση του ασύλου για την ανεμπόδιστη επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια κ.λπ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 31 Ιούλη.

Τα παραπάνω νομοσχέδια θα βρεθούν και στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου αύριο το απόγευμα, με θέμα τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Κατά τη διάρκειά του, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές θα γίνει επίσης συζήτηση για τις οικονομικές εξελίξεις, με ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, καθώς και για τις εξελίξεις σε σχέση με το Brexit, με ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος χτες συγκάλεσε σύσκεψη στο ΥΠΕΞ με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο - όπως λέγεται - «την προετοιμασία όλων των φορέων του ελληνικού Δημοσίου για ένα "άτακτο" Brexit».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ