Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Επικίνδυνες στρατιωτικές επιχειρήσεις...

Ενώ προχωρούν οι ζυμώσεις για τη συγκρότηση νέων στρατιωτικών «συνασπισμών»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενδείξεις για περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της επιθετικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου συνιστούν αποκαλύψεις της σαουδαραβικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Al Sharq al Awsat» πως οι Ισραηλινοί προχώρησαν, μέσα στο τελευταίο 10ήμερο, σε τουλάχιστον δύο αεροπορικές επιθέσεις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη (!), σε βάρος δυνάμεων των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» (που είναι και οι δύο πλευρές σύμμαχοι του συριακού στρατού). Παρά τις πρώτες διαψεύσεις των ΗΠΑ ότι δεν ενεπλάκησαν σε επιχειρήσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και τη σιγήν ιχθύος από τον ισραηλινό στρατό, οι κινήσεις αυτές, εάν και όποτε επαληθευτούν επίσημα, φανερώνουν διάθεση για κλιμάκωση σοβαρών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε διευρυμένο «πεδίο δράσης»...

Οι πληροφορίες της «Al Sharq al Awsat», που επικαλέστηκε «διπλωματική πηγή», αναφέρουν πως η πρώτη επίθεση έγινε στις 19 Ιούλη με ισραηλινό F-35 το οποίο (άγνωστο πώς ακριβώς...) κατάφερε να πετάξει σε μεγάλη απόσταση, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τις συριακές και ιρανικές δυνάμεις και να βομβαρδίσει τη βάση Amerli στην επαρχία Σαλαντίν, βορείως της Βαγδάτης, προκαλώντας (κατά ανεπιβεβαίωτες από άλλη πηγή πληροφορίες) το θάνατο Ιρανών στρατιωτικών των Φρουρών της Επανάστασης και μαχητών της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ» και καταστροφή σε φορτίο βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Ανώνυμοι Ιρανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στην κουβεϊτιανή εφημερίδα «Al Jarida», δήλωσαν πως οι αρχικές έρευνες δείχνουν ως υπεύθυνο το Ισραήλ γιατί χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε ισραηλινές επιδρομές στη Συρία.

Ακολούθησε δεύτερη ισραηλινή επίθεση την περασμένη Κυριακή, 28 Ιούλη, κατά πάσα πιθανότητα από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που φέρεται πως απογειώθηκε από αμερικανική βάση στη Βόρεια Συρία. Η επίθεση φαίνεται πως έπληξε το στρατόπεδο Ashraf που βρίσκεται 40 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης και 80 χλμ. από τα ιρανικά σύνορα, προκαλώντας και πάλι καταστροφές σε πυρομαχικά από το Ιράν και πλήγματα σε αδιευκρίνιστο αριθμό Ιρανών στρατιωτικών.

Με φόντο τις παραπάνω πληροφορίες, Ιρανοί αξιωματούχοι της ακτοφυλακής συναντήθηκαν χτες στην Τεχεράνη για πρώτη φορά μετά από το 2013 με ομολόγους τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλώνοντας ότι επιθυμούν «την εκτόνωση της έντασης και τη διαφύλαξη της ασφαλούς ναυσιπλοΐας» στον Περσικό Κόλπο.

Στην Τεχεράνη Κινέζος διπλωμάτης

Παράλληλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ συνάντησε στην Τεχεράνη τον επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Σονγκ Τάο. Σε ρεπορτάζ του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων «IRNA» αναφέρεται πως ο Ιρανός υπουργός τόνισε ότι Τεχεράνη και Πεκίνο «αντιστέκονται στις αμερικανικές προσπάθειες παραβίασης διεθνών συμφωνιών και νόμων για να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους και κανονισμούς στη διεθνή κοινότητα».

Τέλος, το ίδιο 24ωρο η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, Ταμάρα Στέρνμπεργκ Γκρίλεν, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα από τη Γερμανία να συμμετάσχει «μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία» σε ναυτική δύναμη που θα αναλάβει «να πολεμήσει την ιρανική επιθετικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ