Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτεί μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργατοτεχνίτες σε αρχαιολογικές ανασκαφές

Κατάθεση υπομνημάτων και αίτημα για συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού

Παρεμβάσεις για δύο σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν αφενός τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε αρχαιολογικές ανασκαφές και αφετέρου τις μεθοδεύσεις για την υποβάθμιση του ρόλου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στα μεγάλα έργα της περιοχής, πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, στέλνοντας αντίστοιχα υπομνήματα προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το Εργατικό Κέντρο έχει ζητήσει συνάντηση για τα δύο αυτά θέματα με την υπουργό, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να λάβει καμία απάντηση.

Χωρίς επίδομα ανθυγιεινής εργασίας οι συμβασιούχοι εργατοτεχνίτες

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ζήτημα, το Εργατικό Κέντρο στηλιτεύει «μια διαχρονική αδικία που γίνεται σε μέρος εργαζομένων στον κλάδο και συγκεκριμένα στους εργατοτεχνίτες που με συμβάσεις εργάζονται σε έργα και δεν τους παρέχεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, όπως δίνεται σε εργαζόμενους με την ίδια απασχόληση με αορίστου σύμβαση εργασίας».

«Οι εργαζόμενοι ως χειρώνακτες και εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες γνωρίζετε ότι καταπονούνται και επιβαρύνουν την υγεία τους», επισημαίνεται στο υπόμνημα.

Επιπλέον, το Εργατικό Κέντρο προχώρησε σε πρωτοβουλία προληπτικής εξέτασης για βαρέα μέταλλα (μόλυβδο) σε εργαζόμενους εργατοτεχνίτες που εργάζονται στο έργο της ανάδειξης των αρχαίων μεταλλευτικών πλυντηρίων και των διαδρομών που διαμορφώνονται στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στο Λαύριο.

«Τα στοιχεία από τις μετρήσεις είναι αποκαλυπτικά για την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων και την ανάγκη μέτρων προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η εργασία είναι ανθυγιεινή», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Σημαντικά ευρήματα θάβονται για πάντα στο βωμό της επιτάχυνσης των επενδύσεων

Παράλληλα, μετά την ενημέρωση που είχε από εργαζόμενους στις αρχαιολογικές ανασκαφές της περιοχής του, το Εργατικό Κέντρο με το δεύτερο υπόμνημά του καταγγέλλει ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν οι αρχαιολογικές σωστικές εργασίες μέσα στις εργολαβίες των μεγάλων έργων της περιοχής και να αποτελέσουν ενιαίο έργο και όχι υποέργο υπό την κύρια και αποκλειστική ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Οπως επισημαίνει, «αυτό γίνεται με διάφορες προφάσεις και ψευδείς καταγγελίες ενάντια στο σημαντικό σωστικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, των αρχαιολόγων και των εργατοτεχνιτών που φέρνουν στην επιφάνεια σπουδαίο και σημαντικό έργο με κόπο και υποδειγματικό επαγγελματισμό.

Οι συστηματικές επιθέσεις που γίνονται ενάντια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία - με προεξάρχοντα τον απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου - και στο έργο της έχει σκοπό τον παραγκωνισμό της από τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται στην Αττική, με σκοπό την καταστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων για τη γρήγορη ανάπτυξη των επενδύσεων, αδιαφορώντας για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας».

Το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζει ότι το έργο της έρευνας και της σωστικής διαδικασίας «δεν μπορεί να γίνει με τη λογική της εργολαβίας, γιατί δεν μπορεί εκτιμηθεί ούτε το εύρος, ούτε το μέγεθος, ούτε και η σημασία των ευρημάτων. Η λογική της εργολαβίας το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι καταστροφή αρχαιοτήτων και μη ανάδειξη σημαντικών ευρημάτων που θα θαφτούν για πάντα κάτω από τα σύγχρονα έργα, χωρίς να έχουν "μιλήσει" για την ιστορία της περιοχής τους».

Με το υπόμνημά του, το Εργατικό Κέντρο απαιτεί η εκτέλεση των μεγάλων και κρίσιμων έργων της περιοχής, όπως αυτό της αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, να γίνεται με τη γνωστή μέθοδο του υποέργου, με την κύρια και αποκλειστική ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ