Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Στο όνομα των «αναγκών της αγοράς» η επιχείρηση κατάργησης του ασύλου

Τα αντιδραστικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων σφυροκόπησαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ

Την ώρα της συζήτησης στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη στα Προπύλαια η διαμαρτυρία φοιτητών και εργαζομένων

INTIME NEWS

Την ώρα της συζήτησης στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη στα Προπύλαια η διαμαρτυρία φοιτητών και εργαζομένων
Ολη η βεντάλια των αντιδραστικών προτάσεων και επιχειρημάτων, με στόχο να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, για να αναπτυχθεί απρόσκοπτα η επιχειρηματική δράση, «άνοιξε» χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Η κατάργηση του ασύλου προβλέπεται στο άρθρο 64 του νομοσχεδίου, διάταξη που η υπουργός Παιδείας διαφήμισε προκλητικά ως «εξασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας» και «αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών», με στόχο στα πανεπιστήμια, όπως είχε αναφέρει στις επιτροπές, να υπάρξει «αντιστοιχία της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάνει ότι «βγαίνει στα κεραμίδια», καταθέτοντας χτες ένσταση αντισυνταγματικότητας και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, στο «διά ταύτα» διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει τα σχέδιά της. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος είπε: «Το άσυλο, παρά το γεγονός ότι δεν κατοχυρώνεται ρητά στο Σύνταγμα, στην πραγματικότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς θεσμικούς αρμούς του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. Γι' αυτόν το λόγο, η κάθε κυβέρνηση μπορεί αν θέλει να ορίζει συγκεκριμένους περιορισμούς ή να ορίζει συγκεκριμένους όρους εντός των οποίων θα ρυθμίζεται το πανεπιστημιακό άσυλο».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «είμαστε θετικοί με την ειδική άδεια επισκέπτη, είμαστε θετικοί για ιδιωτική φύλαξη», δηλαδή για την είσοδο σεκιουριτάδων στα πανεπιστήμια, «είμαστε θετικοί με τις κάρτες εισόδου γι' αυτούς που έχουν σχέση με τα Ιδρύματα». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης όχι μόνο συμφώνησε με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά πρότεινε και την κατάργηση των... φοιτητικών παρατάξεων, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, δίνοντας «ρέστα», πρότεινε «να δημιουργηθεί σώμα περιφρούρησης πανεπιστημιακής ασυλίας, ένστολο», με «ειδική εκπαίδευση και μέσα»!

Αναβάθμιση των επιχειρηματικών ομίλων στα πανεπιστήμια

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση λανσάρει την κατάργηση του ασύλου ως «προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας», «αναβάθμιση της ποιότητας ακαδημαϊκού ασύλου» κ.ά., σημείωσε ότι είναι τουλάχιστον προκλητικές αυτές οι αναφορές, όταν τα πανεπιστήμια, με τη σταθερή υποχρηματοδότηση, λειτουργούν στα όριά τους, με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, και η φοιτητική μέριμνα είναι ανύπαρκτη, εκτοξεύοντας το κόστος σπουδών για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών.

«Ενα πάσο πήγατε να δώσετε στους έρμους τους σπουδαστές των τουριστικών σχολών της Ρόδου και της Κρήτης και αυτό το πήρατε πίσω. Το άρθρο 74 της διαβούλευσης δεν υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο και ένας υπουργός δεν μας απάντησε ακόμα για αυτό», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι είναι πρόκληση να μιλάει η κυβέρνηση για «αναβάθμιση των σπουδών» με την κατηγοριοποίηση και την απαξίωση των πτυχίων, με την υποβάθμιση των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, την ώρα που τα πανάκριβα μεταπτυχιακά γεμίζουν τα «ράφια» της πανεπιστημιακής αγοράς. «Βλέπετε, φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νόμος Γαβρόγλου γι' αυτό», σχολίασε.

Οπως τόνισε, η μόνη αναβάθμιση που γίνεται είναι αυτή της θέσης των επιχειρηματικών ομίλων στα πανεπιστήμια, καθορίζοντας πια ευθέως τα προγράμματα σπουδών και τον προσανατολισμό των ερευνητικών τους προγραμμάτων, για λογαριασμό της κερδοφορίας τους. Και αναρωτήθηκε: «Σοβαρά μιλάτε; Αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι θρονιασμένοι μέσα στα πανεπιστήμια θα επιτρέπουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών; Ποιοι; Αυτοί που η δημοκρατία τους και η ελευθερία τους σταματάει έξω από τις πύλες των εργοστασίων τους και στα γκέτο τους απαγορεύεται κάθε συνδικαλιστική δράση εκτός από την εργοδοτική; Αυτοί που ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει κι άλλα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας και αυτός μαζί με τη ΝΔ τούς το έδωσε στο πιάτο;

'Η μήπως η αναβάθμιση αφορά την παρουσία του NATO, που τα πολεμοκάπηλα προγράμματά του μαγαρίζουν τα πανεπιστήμια και μολύνουν τις συνειδήσεις των φοιτητών με τις σάπιες ιμπεριαλιστικές τους αξίες;».

Το κίνημα δεν θα χαρίσει το άσυλο

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι φωνές ενάντια στο άσυλο δυνάμωσαν από το 1999 και μετά, από τότε δηλαδή που εκδόθηκε η «περιβόητη διακήρυξη της Μπολόνια, μία απόφαση - σταθμός της ΕΕ για την επιχειρηματικότητα των πανεπιστημίων και την ολοκληρωτική τους παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο», την οποία υπηρέτησε με πάθος και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι άλλοθι για την κατάργηση του ασύλου δίνουν χρόνια τώρα παραβατικές πράξεις που καμία σχέση δεν έχουν με το οργανωμένο φοιτητικό και εργατικό - λαϊκό κίνημα, ακόμα και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, που αν οι κυβερνήσεις είχαν την πολιτική βούληση, θα μπορούσαν και σήμερα, με το ισχύον πλαίσιο, να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα, όπως και το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών, που πέρα από τα πανεπιστήμια υπάρχει σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου δεν ισχύει το άσυλο.

Εκανε καθαρό ότι το φοιτητικό και εργατικό κίνημα δεν θα χαρίσει αυτήν την κατάκτηση του ασύλου, που κερδήθηκε με αγώνες. Θα αγωνιστεί για την ακύρωσή του και το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πρόσχημα το έγκλημα και τα ναρκωτικά

Παίρνοντας το λόγο, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα πρόσθεσε πως δεν ξενίζει το ότι το άρθρο για το άσυλο επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να συζητηθεί Αύγουστο μήνα, καθώς είναι προσφιλής τακτική των αντιλαϊκών κυβερνήσεων να περνάνε τις αλλαγές για την Παιδεία «σαν τον κλέφτη», με τα σχολεία και τις σχολές κλειστά, για να αποφύγουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Σημείωσε ότι το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ήδη την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας για την αντιμετώπιση κακουργημάτων στα πανεπιστήμια, επομένως είναι προσχηματικές οι αναφορές της κυβέρνησης για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Οσο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, που επικαλείται επίσης η κυβέρνηση, το φαινόμενο ανθεί παντού, με συνένοχους τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που καλλιεργούν την ανοχή απέναντι στα ναρκωτικά, άρα και τη διείσδυσή τους στα πανεπιστήμια.

Οπως σημείωσε, όλα αυτά τα κόμματα «ψήφισαν μαζί τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, που εγκλωβίζουν τον χρήστη, αποτρέπουν την προσπάθεια απεξάρτησης και έχει αποδειχθεί ότι δίπλα τους ξεφυτρώνουν νέες πιάτσες». Επίσης, κέντρα διανομής μεθαδόνης, που αποτελούν μαγνήτη για εμπόρους και διακινητές, λειτουργούν ακόμα και μέσα σε χώρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου «το κέντρο χορήγησης μεθαδόνης του ΑΧΕΠΑ βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ