Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιδραστικό από πάνω μέχρι κάτω το πολυνομοσχέδιο

Τοποθετούμενος στην Ολομέλεια εκ μέρους του ΚΚΕ για το σύνολο του νομοσχεδίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι η ουσία του «Κλεισθένη», την οποία όλοι προσυπογράφουν, είναι «η μεγαλύτερη σύμφυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τους δήμους, η μετατροπή των δήμων σε ανώνυμες εταιρείες, η μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, άρα το χαράτσωμα στο λαό, η μεγαλύτερη εποπτεία από μεριάς του κράτους στους δήμους, για να εφαρμόσουν τους νόμους με τα οικονομικά παρατηρητήρια και την αποκεντρωμένη διοίκηση».

Πρόκληση χαρακτήρισε το άρθρο για το άσυλο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβληθεί «νόμος και τάξη» μέσα στα πανεπιστήμια, να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, για να συνεχιστεί γρηγορότερα η πολιτική που μετατρέπει τις σχολές σε επιχειρήσεις, που προσφέρει «άσυλο στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα στα πανεπιστήμια». Τόνισε ακόμα ότι σε αυτό η κυβέρνηση έχει συμπαραστάτη και τον Κ. Βελόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος λίγο πριν είχε προτείνει ακόμα και την απαγόρευση παρατάξεων στα πανεπιστήμια.

Εκανε σαφές ότι η διάταξη αυτή «θα αντιμετωπιστεί από το φοιτητικό κίνημα, από τους εργαζόμενους και τους καθηγητές. Δεν θα περάσει και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Σιγή νεκροταφείου δεν θα επιβάλετε». Οσο για την περιβόητη Επιτροπή Ανταγωνισμού, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανεξαρτησία αυτών των Αρχών όταν τελικά η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αυτή που διορίζει τον επικεφαλής και τα μέλη της Επιτροπής, της οποίας άλλωστε το έργο είναι να εφαρμόσει, να στηρίξει και να ενισχύσει την καπιταλιστική οικονομία, κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Για την «αντισυνταγματικότητα»

Στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα άρθρα που αφορούν την Τοπική Διοίκηση, επικεντρώνοντας τις διαφωνίες του στον εκλογικό νόμο, στο άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο και στο 101, το οποίο, με τα όσα προβλέπει για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «καθαιρεί» την σημερινή πρόεδρο Β. Θάνου.

Ενσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για τα άρθρα που αφορούν τους ΟΤΑ, επικεντρώνοντας σε δευτερεύουσας σημασίας θέματα. Η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια, το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Τοποθετούμενος επί των ενστάσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε ότι «πολύ σύντομα βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, μόνο που άλλαξαν σήμερα οι ρόλοι», συμπληρώνοντας πως αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι «το αστικό Σύνταγμα, το οποίο υπερασπίζεστε, το κάνετε κουρέλι».

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα για τους ΟΤΑ (1, 2, 3, 12) και για το άρθρο 64, για το άσυλο, ενώ απείχε από την ψηφοφορία για το άρθρο 101, που αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ