Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αύξηση των εγκλωβισμένων στα νησιά του Αιγαίου

Από το ΚΥΤ της Σάμου
Από το ΚΥΤ της Σάμου
Στις 20.000 έχει φτάσει ο αριθμός των ξεριζωμένων ανθρώπων που ζουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου ως αποτέλεσμα της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η οποία εφαρμόζεται και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Εκρηκτική, εξάλλου, είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, όπου ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε αυτό είναι πλέον υπερδιπλάσιος από αυτούς που μπορεί να φιλοξενήσει.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, μένουν στη Μόρια 7.362 άτομα, όταν η δυναμικότητα του ΚΥΤ είναι 3.000. Μάλιστα, από το σύνολο όσων βρίσκονται στο χώρο του κέντρου, λόγω μη επαρκών και ακατάλληλων δομών πάνω από 2.500 ζουν σε σκηνές σε κοντινό ελαιώνα. Αρκετοί είναι όσοι δεν μπορούν να στήσουν τις σκηνές τους ούτε στον υπαίθριο αυτό χώρο και προσπαθούν να βολευτούν ψάχνοντας κάποια ελεύθερη γωνιά.

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων βδομάδων από τα τουρκικά παράλια και η αποσυμφόρηση που γίνεται με αργούς ρυθμούς έχουν κάνει πάλι τα κέντρα στα νησιά να ασφυκτιούν. Τον Ιούλη έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συνολικά 5.044 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 2.484 αποβιβάστηκαν στις ακτές της Λέσβου.

Σε λίγο, η Λέσβος αναμένεται να ζήσει και πάλι στιγμές όπως αυτές του περασμένου καλοκαιριού, τότε που 9.000 εγκλωβισμένοι της Μόριας ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τους παρέχονται ούτε τα απαραίτητα, και που οι «φιλοξενούμενοι», μεταξύ αυτών γυναίκες και μικρά παιδιά, περίμεναν με ώρες στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό.

Στα υπόλοιπα νησιά και συγκεκριμένα στη Χίο, 2.247 άνθρωποι εγκαταβιούν σε ΚΥΤ χωρητικότητας 1.014 ατόμων, στη Σάμο 3.663 επιβιώνουν σε χώρο 648 ατόμων, στη Λέρο 1.161 σε χώρο 860 ατόμων και στην Κω 1.900 σε χώρο 816 ατόμων. Συνολικά, σε όλες τις δομές της Λέσβου ζουν 9.622 άνθρωποι, στη Χίο 2.525, στη Σάμο 3.907, στη Λέρο 1.390, στην Κω 2.393 και στα υπόλοιπα νησιά 158. Σύνολο, 19.995 εγκλωβισμένοι.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται τα αιτήματα του απεγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Να κλείσουν τα hot spots. Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες για όσον καιρό παραμένουν στη χώρα μας, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και όχι των ΜΚΟ. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν - όσο αυτό είναι δυνατό - σε κανονικές συνθήκες. Για σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ