Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ
Σε πρώτο πλάνο μπίζνες σε Ενέργεια και Βαλκάνια

Στο φόντο σχεδιασμών και ανταγωνισμών για τα μερίδια της Ενέργειας και των διαύλων της στην Ανατ. Μεσόγειο, έγινε χτες στο ΥΠΕΞ συνάντηση του υπουργού, Ν. Δένδια, με τον Ιταλό ομόλογό του, E. Μ. Μιλανέζι. Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, «ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, για την κατάσταση που δημιουργείται από την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συμπληρωματικά, είπε, συζήτησαν και «μια σειρά από θέματα Ενέργειας», όπως «η επικείμενη ολοκλήρωση του TAP και η υπόθεση που αφορά τον "East Med", τον άλλο αγωγό, ο οποίος, όπως ξέρετε, καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία, και για τον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε το συντομότερο δυνατόν να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Αλλωστε, ανάλογες συζητήσεις κάναμε και κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και κατά την επίσκεψη μαζί με τον πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Κύπρο».

Ο αγωγός που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου στις ευρωπαϊκές αγορές και έχει τη στήριξη των ΗΠΑ (με βασική τους επιδίωξη την περιλάλητη «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης από το αέριο της Ρωσίας, που θα σημάνει και μείωση της γεωπολιτικής της επιρροής, αποδυνάμωση της ρωσικής ενεργειακής κυριαρχίας στη Γηραιά Ηπειρο), προκαλεί ενστάσεις στη Ρώμη, που για διάφορους λόγους δεν δείχνει τόσο διατεθειμένη να μετάσχει στο όλο σχέδιο.

Για παράδειγμα, στις αρχές του έτους ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζ. Κόντε, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει άδεια για κατασκευή του τελευταίου σκέλους του αγωγού, που θα συνδέει την Ελλάδα με το Οτράντο στη νότια Ιταλία. Ο δε Μιλανέζι χτες είπε μεν πως οι δύο χώρες έχουν ταυτόσημη γεωπολιτική θέση και μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία σε μία μεγάλη μεσογειακή οικονομική ζώνη, απέφυγε, ωστόσο, να τοποθετηθεί με σαφήνεια υπέρ της γρήγορης υπογραφής συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού και να αναλάβει έτσι οποιαδήποτε δέσμευση.

Παραπέρα, συζήτησαν και «για την ευρύτερη κατάσταση στη Μεσόγειο, για τη Λιβύη (...) τη στενότερη συνεργασία μας σε μια σειρά από φόρα, που έχουν να κάνουν και με την κεντρική Ευρώπη, αλλά και με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», ζώνη όπου επιχειρηματικοί όμιλοι των δύο χωρών βλέπουν - συχνά και σε ανταγωνισμό μεταξύ τους - διευρυμένα πεδία κερδοφορίας. Συζήτηση έγινε, τέλος, και για το Μεταναστευτικό.

Σε περαιτέρω αναζήτηση διευθετήσεων για όλα τα παραπάνω ζητήματα, ο Ν. Δένδιας είπε πως με τον Ιταλό ομόλογό του συζήτησαν και το ενδεχόμενο οι επαφές αυτές «να μπουν κάτω από την ομπρέλα μιας θεσμοθετημένης και τακτικής επαφής μεταξύ των υπουργών και των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών». Θέμα που προωθούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, στήνοντας επί κυβέρνησής του το λεγόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ