Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ενέργεια «κρίκος» στο βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή, με τον οποίο η αστική τάξη συνδέει άμεσα τα συμφέροντά της, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε σε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τα ενεργειακά θέματα με την αμερικανική αντιπροσωπεία και τον Φρ. Φάνον, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών.

Οπως υπενθυμίζει και η Κοινή Δήλωση την οποία δημοσιοποίησαν μετά τη συνάντηση, «η Ομάδα Εργασίας για ενεργειακά θέματα στηρίζεται στην σταθερά αυξανόμενη διμερή συνεργασία σε συνέχεια της εναρκτήριας συνάντησης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος και ΗΠΑ που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο 2018», σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι η ΝΔ έρχεται να χτίσει πάνω σε ό,τι της κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε στρατηγική μεταξύ τους σύμπλευση για τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, «οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και ΗΠΑ υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών στην Ευρώπη για διαφοροποίηση ως προς τις ενεργειακές πηγές, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια» και «χαιρέτισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ως περιφερειακού κόμβου διέλευσης και παροχής φυσικού αερίου».

Συζήτησαν, επίσης, «γύρω από τις δυνατότητες αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», που δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να καταστήσουν την Ελλάδα «πύλη εισόδου» και για το δικό τους αέριο στην Ευρώπη.

Οπως ανακοινώθηκε, άλλωστε, αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν και «ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το αμερικανικής προέλευσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σχετικά με την επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», με τον Φρ. Φάνον να σημειώνει τον «αυξανόμενο ρόλο» της χώρας ως ενεργειακού κόμβου της περιοχής, με την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, τις εν εξελίξει εργασίες κατασκευής του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria) καθώς και τον σχεδιασμό βελτίωσης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, όλα έργα που κουμπώνουν πάνω στο γεωπολιτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ, σε αντιπαράθεση με αυτόν της Ρωσίας.

Στο ίδιο φόντο, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και ΗΠΑ «επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη διαφοροποίηση των εξαγωγικών επιλογών για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, που θα είναι εμπορικά βιώσιμες, θα ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομής, όπως ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (East Med), και ενισχυμένη δυνατότητα αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου, όπως ο σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ