Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς φως το «τούνελ» στην Ιαπωνία

Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας οδηγούν στην εκτίμηση για τέταρτη ύφεση σε μια δεκαετία

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για την Ιαπωνία» ήταν ο τίτλος ενός άρθρου της εφημερίδας «Financial Times» την περασμένη Τρίτη και αναφέρεται στην πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, της μιας από τις τρεις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Το βασικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει αυτή η εκτίμηση είναι η τελευταία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, όπου οι εκτιμήσεις για την οικονομία αναθεωρούνται προς το χειρότερο.

Η αποδυνάμωση της καταναλωτικής ζήτησης υπήρξε ένας από τους βασικότερους λόγους που οδήγησαν το πιστωτικό ίδρυμα στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Αυτές ενισχύουν την άποψη περί της τέταρτης διαδοχικής ύφεσης εντός μιας δεκαετίας, με μείωση των εξαγωγών από τις αρχές του έτους, η οποία προκάλεσε ένα φαύλο κύκλο αντιδράσεων, που έγιναν εμφανείς στην παραγωγή, τα κέρδη των επιχειρήσεων, τις κεφαλαιακές δαπάνες, την απασχόληση, τα ατομικά εισοδήματα και, εν κατακλείδι, την κατανάλωση.

Στην έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι η κάμψη της διεθνούς οικονομίας έχει επιδεινωθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αυτό σημαίνει ότι οι προοπτικές για την Ιαπωνία παραμένουν αβέβαιες. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η δραστική μείωση της παραγωγής αρχίζει πλέον να έχει αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση. Ο δείκτης ανεργίας το Σεπτέμβριο ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ του 5,3%. Σημειωτέον, πάντως, ότι η ατομική κατανάλωση, η οποία καλύπτει σχεδόν το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος(ΑΕΠ), είχε επιδείξει ανθεκτικότητα, μέχρις ότου σημειωθούν οι επιθέσεις του Σεπτεμβρίου. Οι τελευταίες, όμως, κατάφεραν καίριο πλήγμα στα τμήματα εκείνα τα οποία θεωρούνταν φωτεινές εξαιρέσεις, όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Τα στοιχεία του ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, τα οποία θα γνωστοποιηθούν στις αρχές του επομένου μηνός, αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ