Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Η «Λουφτχάνσα» απολύει 4.000

Μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών οικονομικών της αποτελεσμάτων, η αεροπορική εταιρία «Lufthansa» ήταν αναμενόμενο να ανακοινώσει και περικοπές υπαλληλικού προσωπικού. Ετσι, με ανακοίνωσή της, η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία γνωστοποιεί ότι προχωρεί άμεσα στην απόλυση 2.000 ως 4.000 εργαζομένων, έπειτα από αποτυχημένες διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν με τα συνδικάτα.

Οι εργαζόμενοι, όμως, αντιστέκονται

Πάντως, όποιες και να είναι οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, το Συνδικάτο των Εργαζομένων δε φαίνεται διατεθειμένο να δεχτεί οποιαδήποτε απόφαση θίγει τα συμφέροντά τους, όπως απέρριψε και σχετική πρόταση περικοπών στα μισθολόγια, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των απολυμένων. Ηδη, οι εργαζόμενοι στη «Λουφτχάνσα» αποφάσισαν, σε γενική συνέλευση, την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Σε πτώση η εμπιστοσύνη των Γερμανών

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών, υποχώρησε τον Οκτώβρη ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία. Ο δείκτης Ifo υποχώρησε στο 84,7, από 85 που ήταν το Σεπτέμβρη, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για άνοδο στο 85,2. «Είμαστε πολύ κοντά σε ύφεση», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Βέρναρντ Βίμερ, κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της Jil Sander AG, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπει βελτίωση της κατάστασης το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Δυσοίωνες προβλέψεις του ΟΟΣΑ

Η εξαμηνιαία τακτική έκθεση του ΟΟΣΑ, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, ήρθε να επιβεβαιώσει την εικόνα που έδωσε για την παγκόσμια οικονομία, στη δική του αναφορά της περασμένης βδομάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): Συνολικά, η οικονομία των 30 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ εισήλθε σε ύφεση κατά το β` εξάμηνο του 2001, από την οποία δεν προβλέπεται να εξέλθει πριν από τα μέσα του επόμενου έτους.

Πετρελαϊκός κολοσσός στις ΗΠΑ

Τη σύσταση κοινού μετώπου, με στόχο τον περιορισμό του κόστους τους, αποφάσισαν η «Phillips Petroleum» και η «Conoco». Οι δύο αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες αποφάσισαν να εισέλθουν «εις γάμου κοινωνίαν», στο πλαίσιο συμφωνίας, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 15,2 δισ. δολ. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την ανταλλαγή μετοχών. Τυπικά, στη θέση του αγοραστή βρίσκεται η «Phillips». Οι μέτοχοί της θα ελέγχουν το 56,6% της ενοποιημένης εταιρίας, η οποία θα φέρει την επωνυμία «ConocoPhillips». Η χρηματιστηριακή αξία της ενοποιημένης εταιρίας ανέρχεται, με βάση την τρέχουσα τιμή των μετοχών της «Conoco» και της «Phillips», στα 35 δισ. δολ.

Ρεκόρ χρεοκοπιών στην Ιαπωνία

H αδυναμία των ιαπωνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να στηρίξουν τον εγχώριο επιχειρηματικό κλάδο οδηγεί σε αδιέξοδο εκατοντάδες εταιρίες στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιδιωτική εταιρία ερευνών «Teikoku Databank», τον Οκτώβρη, ο αριθμός των ιαπωνικών επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν, καθώς δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές οφειλές τους, εκτινάχτηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της «Teikoku», τον Οκτώβρη κατέθεσαν αίτηση για να κηρυχτούν σε πτώχευση 1.911 επιχειρήσεις. O αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το Μάη του 1984, οπότε είχαν χρεοκοπήσει 1.966 εταιρίες. Σε ετήσια βάση, ο αριθμός των εταιριών που χρεοκόπησαν τον Οκτώβρη του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 11,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ