Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ

Με βασικό αίτημα να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ διαδήλωσαν μαζικά, χτες, εργαζόμενοι από τη Μαγνησία, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που συζήτησε σχετική Επερώτηση την οποία κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» προς την περιφερειακή αρχή.

Με τη μαχητική αυτή κινητοποίηση αναδείχτηκαν οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και απαιτήθηκε να αλλάξει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) ώστε να απαγορευτεί η καύση σκουπιδιών, να σταματήσει κάθε σχέδιο δημιουργίας εργοστασίων παραγωγής SRF στην περιοχή.

Στην παρέμβασή του ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», παρουσίασε την Επερώτηση, αναδεικνύοντας τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής του Βόλου από τη συνεχιζόμενη καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων SRF/RDF από τη βιομηχανία της «ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ». Αφού ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζουν και εφαρμόζουν νόμους κόβοντάς τους στα μέτρα των αναγκών της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, κατήγγειλε την περιφερειακή αρχή, η οποία ουδέποτε αμφισβήτησε τη «νομιμότητα» της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που είναι στην υπηρεσία των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για κέρδη από τη διαχείριση των σκουπιδιών, την επεξεργασία, τη διάθεση, το διασυνοριακό εμπόριο και την αξιοποίησή τους για ανάκτηση Ενέργειας. Τόνισε μάλιστα πως η περιφερειακή αρχή όχι μόνο δεν αμφισβήτησε τη «νομιμότητα» αυτή, αλλά αντίθετα την επέκτεινε, δίνοντας από μεριάς της, με βάση τις αρμοδιότητες που έχει, τις απαραίτητες εγκρίσεις, συμβάλλοντας έτσι στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση του εγκλήματος. Ο Τ. Τσιαπλές υπογράμμισε ακόμη ότι η στάση της Περιφέρειας είναι υποκριτική αφού με βάση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπεται να παράγεται SRF/RDF χιλιάδων τόνων στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων - Καρδίτσας, και αυτά να καίγονται στις βιομηχανίες, όπως η ΑΓΕΤ.

Από τους συγκεντρωμένους παρέμβαση έκανε ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», που στην ομιλία του αναφέρθηκε στο «μπαλάκι» ευθυνών που παίζει η Περιφέρεια, στηλίτευσε την επίκληση της «νομιμότητας» που είναι πλευρά της κοινής στάσης όλων τους, την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος του λαού του Βόλου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη για το μονοπώλιο της «LaFarge-Holcim». Κατέληξε λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο εκλεγμένος με τη ΝΔ περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός, προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και να παρουσιάσει ως μονόδρομο τις αποφάσεις νομιμοποίησης του εγκλήματος, λέγοντας ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων πρέπει να εναρμονίζεται με τον εθνικό και τις Οδηγίες της ΕΕ. Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, με τις τοποθετήσεις τους επιβεβαίωσαν ότι σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την εταιρεία, αφού επικαλέστηκαν και πάλι τους ελέγχους του φορτίου RDF στο λιμάνι του εργοστασίου, για την ποιότητα του υλικού και τον τρόπο εκφόρτωσης και μεταφοράς, για την τήρηση δήθεν των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ, που όχι μόνο δεν αμφισβητούν την καρκινογόνα καύση, αλλά εμμέσως προωθούν τη λογική ότι αν αυτή γίνεται «σύννομα» τότε μπορεί να γίνει αποδεκτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ