Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι και προετοιμασία εδάφους για νέα χτυπήματα

Με το χιλιοειπωμένο τα προηγούμενα χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ «παραλάβαμε τη δημόσια Υγεία διαλυμένη», ξεκίνησε χτες τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας.

Δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τα τεράστια προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να τα αποδώσει αποκλειστικά στην περίοδο 2015 - 2019, με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό, Ανδ. Ξανθό, να συνεχίζει το αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι, δηλώνοντας ότι «είναι ψέμα ότι το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015 (...) Είναι απύθμενο θράσος ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση, να μας εγκαλεί για καμένη γη».

Και οι μεν και οι δε επιχειρούν να συσκοτίσουν την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία, την οποία προώθησαν αποφασιστικά όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Αυτή ακριβώς η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι: Σε 4 στα 10 νοσοκομεία δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών. Ενα στα δύο νοσοκομεία δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Από τις 1.618 θέσεις ιατρών ΕΣΥ, που προκηρύχθηκαν το 2018, σήμερα, τέλη του 2019, μόνο 354 έχουν ολοκληρωθεί (ποσοστό 22%). Δεν έγινε καν αντικατάσταση προσωπικού, αφού από τους 8.577 αποχωρήσαντες, καλύφθηκαν μόνο οι 7.205 θέσεις.

Η επίκληση της δραματικής κατάστασης από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, ωστόσο, ακριβώς όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα, δεν στοχεύει στην αντιμετώπισή της, ούτε βέβαια στον τερματισμό της πολιτικής που την προκαλεί, αλλά στην καλλιέργεια ακόμα χαμηλότερων προσδοκιών στους εργαζόμενους και το λαό. Επιδιώκουν να απαξιώνεται όλο και περισσότερο το δημόσιο σύστημα Υγείας στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις, να καλλιεργείται ο συμβιβασμός με μπαλώματα πολύ πίσω από τις ανάγκες του λαού και τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις. Στόχος τους είναι να στρώσουν το έδαφος για την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας και τη διεύρυνση των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα. Να δικαιολογήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα που θα παρθούν το επόμενο διάστημα, στο όνομα τάχα της «ανάταξης»...

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη επίκληση της «διάλυσης του ΕΣΥ» έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν δύο δεκαετίες περίπου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ως... «φυσική εξέλιξη» η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η πρώτη προσαρμογή του ΕΣΥ σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να «τρέξει» η πληρωμή στα εξωτερικά ιατρεία και η ανατροπή εργασιακών σχέσεων μέσα στα νοσοκομεία.

Με το μυαλό στα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων...

Χτες ο υπουργός Υγείας μίλησε ακόμη για «απουσία μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία», ενώ υπερασπιζόμενος τη διεύρυνση της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχάνων, ανέφερε ότι το clawback ήταν «ένα προσωρινό μέτρο που θα ήθελα να θυμίσω ότι εισήχθη ως έκτακτο μέτρο το 2012 για τρία χρόνια τότε και έχουμε φτάσει να έχει παραταθεί το μέτρο αυτό μέχρι το 2022. Ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή η αγορά, εκεί που ζητάμε να υπάρχει ανάπτυξη προκειμένου να πληρωθούν φόροι, εισφορές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας - γιατί είμαστε μια αναπτυξιακή κυβέρνηση - έχει δώσει στα νοσοκομεία μας φάρμακα της τάξης των 793.000.000 και έχει αποζημιωθεί για τα 455.000.000». Θυμίζουμε ότι οι φαρμακοβιομήχανοι σθεναρά και ενιαία απαιτούν νέα προνόμια, διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές, με αιχμή το rebate και το clawback.

Επιπλέον, δεν έλειψαν εκ νέου οι τυμπανοκρουσίες για τη «διανομή των ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις κλινικές και σε φαρμακεία». Μια ματιά, όμως, στο τι τραβάνε οι βαριά πάσχοντες λόγω της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου, οι οποίοι - μεταξύ άλλων - κάθε τρεις και λίγο έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων για τη θεραπεία τους, αρκεί για να διώξει όλη τη χρυσόσκονη με την οποία πασπαλίζει ο υπουργός αυτήν την πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπεράσπιση όλων των εργαλείων που οδήγησαν στη σημερινή άθλια κατάσταση (2024-04-12 00:00:00.0)
Ευθύνη του κράτους η εξασφάλιση δωρεάν, πλήρους, σύγχρονης και απρόσκοπτης φαρμακευτικής περίθαλψης για τον λαό (2023-01-18 00:00:00.0)
Οι ελλείψεις στα φάρμακα και ο καβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την «ομαλοποίηση» της ζούγκλας (2023-01-14 00:00:00.0)
Με τη γνωστή σφραγίδα της εμπορευματοποίησης και των «μπαλωμάτων» (2021-01-29 00:00:00.0)
Σήμα επιτάχυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία (2020-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ