Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Οι διευθυντές ξαναχτυπούν... με εκλογές στο «σωματείο» των «My Market»

Καταγγελία από την Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Οι μαϊμούδες σε νέες περιπέτειες...
Οι μαϊμούδες σε νέες περιπέτειες...
«Οι διευθυντές ξαναχτυπούν», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, σχετικά με τις εκλογές που έκανε χτες και προχτές το «σωματείο» στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «My Market», σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.

Το «σωματείο» - φάντασμα, «που υπάρχει απλά και μόνο για να υπογράφει την "εργασιακή ειρήνη" με την επιχείρηση και παράλληλα να διαμορφώνει συνδικαλιστικούς συσχετισμούς», έκανε εκλογές «με όλον τον διευθυντικό μηχανισμό» και με τις γνωστές διαδικασίες που ακολουθεί και ο αντίστοιχος μηχανισμός που ονομάζεται «σωματείο» εργαζομένων στην εμπορία τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ.

«Ξέρουμε ακριβώς το πώς λειτουργούν, πού απευθύνθηκαν και με ποιον τρόπο. Αλλωστε, οι σχέσεις της επιχείρησης και των διευθυντών της με συνδικαλιστές έχουν αποτυπωθεί στην ανοιχτή στήριξη συγκεκριμένης ομάδας/παράταξης», σημειώνει η Γραμματεία.

Από τις εξορμήσεις στα καταστήματα της επιχείρησης, διαπίστωσε πως «κανείς δεν ξέρει τίποτα, κανείς δεν γνωρίζει τη δράση του, κανείς δεν έχει ενημερωθεί για εκλογές».

«Συνεχίζουν να υποτιμούν τους εργαζόμενους, κάνοντας τα ίδια παιχνίδια πίσω από την πλάτη τους, εμφανίζοντας ξαφνικά 500 συνδικαλισμένους από την εν λόγω επιχείρηση να ψηφίζουν σε πλήρως ελεγχόμενες διαδικασίες, σε μία κατ' όνομα συνδικαλιστική οργάνωση», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Υπενθυμίζει στους εργαζόμενους ότι «ο διευθυντικός μηχανισμός της συγκεκριμένης επιχείρησης βρέθηκε συνδικαλισμένος και απαιτούσε να χαμογελούν οι εργαζόμενοι επειδή παίρνουν 300 ευρώ»...

Μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που προγραμματίζεται να διεξαχθεί σε έναν περίπου μήνα, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ προειδοποιεί τους εργαζόμενους πως για μια ακόμα φορά «θα επιχειρήσουν όλοι μαζί και από κοινού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ) να φέρουν τέτοια σωματεία στις γραμμές μας, μαζί με ΜΑΤ, ασφαλίτες, μπράβους και με όσα ανταλλάγματα έχουν πάρει από τη νέα κυβέρνηση».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί κάθε εργαζόμενο «που συμμετέχει ενεργά, με τη θέλησή του στις ζωντανές - συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, να αποτρέψει την προσπάθεια της εισόδου της εργοδοσίας και του κράτους στις γραμμές μας».

«Μαγειρέματα» των εργατοπατέρων και στην Ελασσόνα

Στο μεταξύ, διαδικασία που ξεπερνάει κάθε όριο παρατυπίας καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας σε ανακοίνωσή της για τις «εκλογές» στο Συνδικάτο Υπαλληλικού Προσωπικού Πάσης Φύσεως Αυτοκινητιστών Ελασσόνας, που διενεργήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ: Δεν υπήρξε κοινοποίηση στον Τύπο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και δεν πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των μελών του σωματείου από την οποία έπρεπε να εκλεγούν τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής. Την πρώτη μέρα οι εκλογές πραγματοποιούνταν χωρίς Εφορευτική Επιτροπή, ενώ τη δεύτερη μέρα ως διά μαγείας εμφανίστηκε. Μάλιστα, όταν αντιπρόσωποι της ΔΑΣ τη δεύτερη μέρα των εκλογών πήγαν στο Εργατικό Κέντρο, η δικηγόρος - δικαστική αντιπρόσωπος κάλεσε την αστυνομία για να «βάλει σε τάξη» το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας και εκπρόσωπο της ΔΑΣ!

Τα παραπάνω βέβαια έχουν παρελθόν: Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, στις προηγούμενες αρχαιρεσίες του συγκεκριμένου σωματείου, το 2016, μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής ήταν ο νυν αντιπρόεδρος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας (ΕΚΕ) και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας (ΣΙΤΥΕ), Στέλιος Κιτσιούλης, ο οποίος ήταν και τότε μέλος του ΔΣ του ΣΙΤΥΕ...

«Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι πρωτοφανές», τονίζει η ΔΑΣ. «Το εν λόγω σωματείο όπως και πολλά άλλα είναι ανύπαρκτο - άφαντο από τους τόπους δουλειάς και το ελέγχει η πλειοψηφούσα παράταξη του ΕΚΕ, ένα από τα παραμάγαζα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να βγάζει αντιπροσώπους στο ΕΚΕ, νοθεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους πραγματικούς συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα της περιοχής μας. Για τον λόγο αυτό έγινε παρέμβαση στην δικηγόρο που διενεργούσε τις εκλογές και κατατέθηκε ένσταση κατά της διαδικασίας αυτής από εκλεγμένο συνδικαλιστή της ΔΑΣ. (...) Επιβεβαιώνονται και από αυτές τις αρχαιρεσίες οι καταγγελίες της ΔΑΣ στα Συνέδρια της ΓΣΕΕ για τον εκφυλισμό και τη νοθεία που επιδιώκουν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές (...) Τέτοιες διαδικασίες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της νέας κυβέρνησης που στο "όνομα της πάταξης των εκφυλιστικών διαδικασιών" επιδιώκει το επόμενο διάστημα να περάσει το νομοσχέδιο για τον συνδικαλιστικό νόμο, που στόχο έχει το φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, να μην επιτρέψουν τέτοιες εκφυλιστικές διαδικασίες, να παλέψουν για συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ