Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σοβαρό το ζήτημα του αντισεισμικού ελέγχου

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου

Το πολύ σοβαρό ζήτημα του ουσιαστικού αντισεισμικού ελέγχου όλων των σχολικών κτιρίων του δήμου και την ανάγκη ενημέρωσης των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών για το κατά πόσον είναι ασφαλή τα σχολικά κτίρια, έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σημειώνει ότι ο σεισμός του Ιούλη δημιούργησε προβλήματα «στο 13ο Δημοτικό Σχολείο και στο 10ο Νηπιαγωγείο τα οποία άνοιξαν με καθυστέρηση μερικών ημερών για να αποκατασταθούν οι ζημιές από τον σεισμό. Ζημιές οι οποίες - τουλάχιστον για το 13ο Δημοτικό το οποίο επισκεφθήκαμε - δεν ήταν ασήμαντες, παρότι μιλάμε για ένα σχολείο που έχει χτιστεί σχετικά πρόσφατα, το 1999».

Με αφορμή τα παραπάνω η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει:

«Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Τι ενέργειες θα κάνει η δημοτική αρχή ώστε να ελεγχθούν όλα τα σχολεία για την αντισεισμικότητά τους, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις όπου χρειάζονται; Ωστε με υπεύθυνο τρόπο να ενημερωθούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πως τα κτίρια είναι ασφαλή. Παίρνοντας υπόψη ότι είναι πάρα πολλά τα σχολεία στο Ιλιον που είναι χτισμένα πριν από 40 και 50 χρόνια. Παίρνοντας υπόψη πως ακόμα και τα υπάρχοντα προβλήματα συντήρησης (υγρασία στα ταβάνια και φθαρμένοι σοβάδες, φωτιστικά οροφής χωρίς προστατευτικά και πολλά άλλα) σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Ιλίου, σε ενδεχόμενο νέο σεισμό μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο.

Και για να προλάβουμε τη δημοτική αρχή που θα πει ότι τα σχολεία ελέγχθηκαν μετά τον σεισμό από κλιμάκια του δήμου και της ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) και είναι εντάξει, θέτουμε το εξής:

Η ΚΤΥΠ με έγγραφό της ξεκαθαρίζει πως:

"1) Ο πρωτοβάθμιος οπτικός έλεγχος (τέτοιον έκαναν τα παραπάνω κλιμάκια) δεν παρέχει πιστοποιητικό καταλληλότητας των χώρων γιατί είναι οπτικός και γρήγορος. Αρα πώς μπορεί να πει υπεύθυνα η δημοτική αρχή πως τα σχολεία είναι εντάξει;

2) Για να δοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας πρέπει να γίνει δευτεροβάθμιος έλεγχος, που περιλαμβάνει ελέγχους υλικών, δειγματοληψίες, δοκιμές και αναλύσεις.

3) Αυτόν τον έλεγχο και τις αναγκαίες επισκευές πρέπει να τις κάνει ο δήμος γιατί η ΚΤΥΠ δεν μπορεί (δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό, μηχανήματα κ.λπ.). Εχουν προγραμματιστεί αυτά από τον δήμο;"», ρωτάει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και επισημαίνει τις ευθύνες κυβερνήσεων, Περιφέρειας και δήμου που θεωρούν «πολυτέλεια» τη ζωτική ανάγκη της ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ