Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ψάχνουν συμφωνία, δεν αποκλείουν αδιέξοδο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την αναβολή της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ πρότεινε χτες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με φόντο τις σφοδρές κόντρες στο Λονδίνο αλλά και την αδυναμία Βρετανών και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία για το Brexit.

Το ίδιο 24ωρο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο πως εξακολουθεί να εργάζεται για μία συμφωνία, απορρίπτοντας «το παιχνίδι των κατηγοριών που άρχισε στο Λονδίνο». Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας την ύστατη στιγμή.

Επιπλέον, η Τίτι Τουπουράινεν, υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε στους ευρωβουλευτές πως η ΕΕ είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει» ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα «επικίνδυνα ρεαλιστικό σενάριο».

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως η επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit με τη Βρετανία πριν από τις 31 Οκτώβρη είναι «πολύ δύσκολη» και πως η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί την τελευταία πρόταση που έφερε το Λονδίνο.

Ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, μιλώντας στο ιρλανδικό δίκτυο RTE διαπίστωσε «μεγάλα κενά» στις θέσεις Βρετανίας και ΕΕ, τονίζοντας πως η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχτεί την επίτευξη μίας συμφωνίας «με κάθε κόστος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ