Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πάγια η θέση του ΚΚΕ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των επαφών της κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα για το θέμα

Eurokinissi

Με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη συναντήθηκε την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρώτου με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις κυβερνητικές προτάσεις σχετικά με την ψήφο των αποδήμων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό ήταν η ψήφος των απόδημων Ελλήνων, και απ' αυτή τη σκοπιά θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω από αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, δηλαδή των Ελλήνων που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες, και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Αυτό που θέσαμε, όπως ξέρετε, είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος βεβαίως δεν θα πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα. Δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος να έχει σχέσεις με τη χώρα και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κ.λπ.

Δεύτερο σοβαρό κριτήριο, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα το οποίο απουσιάζει από την Ελλάδα. Δεν μπορεί δηλαδή να έχει φύγει πριν από 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το δίκαιο του αίματος. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, είπαμε ενδεικτικά για 30 χρόνια, θα μπορούσε να είναι αυτό το χρονικό διάστημα που απουσιάζει. Ετσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που φύγανε την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τρίτο στοιχείο είναι το ζήτημα της έκφρασης της ψήφου. Δηλαδή αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Ελληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα είτε στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού, και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν, με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα, που να διευκολύνουν την έλευση των απόδημων Ελλήνων, για να ψηφίζουν. Και φυσικά, όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος.

Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και τελικά η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε για την ψήφο των αποδήμων, στη Βουλή. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

Με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς, όπως είπε, αλλά μίλησε για κίνδυνο «να μετατρέψουμε τους Ελληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε», σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο Κυρ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει». Εξ ου και προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος.

Συνοπτικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού περιλαμβάνει να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη ζήτησε δικαίωμα ψήφου να έχουν όλοι οι Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια, επιστολική ψήφο με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της, η ψήφος τους να προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών και να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των αποδήμων στο κοινοβούλιο.

Ακολούθησε αργότερα, το απόγευμα, συνάντηση με τον Κυρ. Βελόπουλο, που μιλώντας κατόπιν σε δημοσιογράφους, και με ρατσιστικές «πινελιές», είπε ότι συμφωνεί με την ψήφο στους ομογενείς και «δεν θα τα χαλάσουμε στις λεπτομέρειες». Στη συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, τέλος, ο επικεφαλής του Μέρα25 φέρεται να έθεσε ξανά το θέμα διαμόρφωσης εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό.

Μετά από έναν μήνα το νομοσχέδιο

Ακολούθησε ανακοίνωση της κυβέρνησης, όπου αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός προσήλθε στις συναντήσεις «με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α' και β' κατηγορίας».

Η κυβέρνηση προσθέτει ότι «η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης» και εκτιμά πως «υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, αναφέρεται από πλευράς κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ