Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σοβαρά επεισόδια στο ΚΥΤ της Σάμου

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ΚΥΤ το βράδυ της Δευτέρας

Copyright 2016 The Associated

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ΚΥΤ το βράδυ της Δευτέρας
Σοβαρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες εγκλωβισμού γύρω από το ΚΥΤ της Σάμου, ξέσπασαν προχτές το βράδυ. Τα επεισόδια ξεκίνησαν με μαχαιρώματα τριών αλλοδαπών στο κέντρο της πόλης της Σάμου και εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις και φωτιές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ.

Από τη συμπλοκή τρία άτομα διακομίστηκαν με τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα στο νοσοκομείο της Σάμου, όπου παραμένουν για νοσηλεία δύο άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, 5.768 ξεριζωμένοι «ζουν» στο τοπικό ΚΥΤ, που χωρά μόλις 648 άτομα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, «με αφορμή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών χτες (σ.σ. προχτές) το βράδυ στη Σάμο, προκλήθηκαν ταραχές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με την άμεση επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων». Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά περίπου στη 1.30 χτες τα ξημερώματα.

Τα γεγονότα, που κορυφώθηκαν με τη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 10 το βράδυ, ξεκίνησαν αργά το απόγευμα μέσα στο κέντρο της πόλης της Σάμου, όταν Αφγανοί συγκρούστηκαν για άγνωστους λόγους με Σύρους. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν ο τραυματισμός τριών Σύρων με αιχμηρά αντικείμενα, μάλλον μαχαίρια, και η μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Τα επεισόδια, που ξεκίνησαν εκτός καταυλισμού, γενικεύτηκαν και μεταφέρθηκαν μέσα στον καταυλισμό με αποτέλεσμα τη φωτιά.

Ανακοίνωση με την οποία ζητά τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το ΚΥΤ του νησιού και τη μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στις χώρες που επιθυμούν, καθώς και να κλείσει το hot spot και να μη γίνει κανένα άλλο, ζητά το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιταχύνει για τη διαμόρφωση νομοσχεδίου που θα εντείνει την καταστολή στα σύνορα. Οπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στην ενημέρωση συντακτών, «όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει συσσωρευτεί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στα νησιά μας και στην Ελλάδα γενικά, χωρίς να μπορέσουμε να έχουμε εκπλήρωση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας (σ.σ. αυτή ακριβώς που μετατρέπει την Ελλάδα σε μια αποθήκη ψυχών). Δηλαδή χωρίς να γίνονται επιστροφές από τη δική μας την πλευρά προς την Τουρκία, αλλά και χωρίς να προχωρά γρήγορα η διαδικασία απονομής ή απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή η δικλίδα ασφαλείας που θα μείωνε τον αριθμό των διαμενόντων στη χώρα μας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί αυτά να τα «ξεμπλοκάρει», επιμένοντας σε τέσσερα βασικά σημεία: «Δηλαδή, επιτάχυνση της απονομής ασύλου, φύλαξη των συνόρων μας, κλειστά προαναχωρησιακά Κέντρα και αύξηση των επιστροφών». «Ολα αυτά», πρόσθεσε, «θα τα δείτε να ξεδιπλώνονται και μέσα από το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να είναι έτοιμο, ενδεχομένως και γρηγορότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ