Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Περιβαλλοντικής υποκρισίας συνέχεια

Την παροχή νέων ενισχύσεων στους μονοπωλιακούς ομίλους που εμπλέκονται στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και ευρύτερα της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας» υποσχέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες στην έδρα του υπουργείου, με θέμα την αντιμετώπιση της «πλαστικής ρύπανσης».

Ο Κ. Χατζηδάκης, αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά αντικειμενικών προβλημάτων που προκαλεί η πλαστική ρύπανση στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας αλλά και παγκόσμια, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης ένα χρόνο νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία 904/2019, δηλαδή τον Ιούνη του 2020.

Με την παραπάνω εξαγγελία ως «κράχτη», ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση για αρχή σκοπεύει να διαθέσει μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 40 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και επανάχρησης αποβλήτων, και επιπλέον 16 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «LIFE IP» τα οποία θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να παραχωρήσει τον συντονισμό όλου του παραπάνω εγχειρήματος στο «Ιδρυμα Λασκαρίδη», κάτι που, όπως είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος, Α. Κοσμοπούλου, πρόκειται για «ένα ιδιότυπο κοινωφελές ΣΔΙΤ», μια «σύμπραξη» μεταξύ του κράτους, του ιδιωτικού τομέα, περιβαλλοντικών φορέων/οργανώσεων και πολιτών.

Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο, με βάση τις προβλέψεις της παραπάνω κοινοτικής Οδηγίας, για την απαγόρευση διάθεσης στην αγορά των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης (μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια κ.ά.).

Να θυμίσουμε ότι στο πνεύμα της ίδιας Οδηγίας κινήθηκε και η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ, επιβάλλοντας το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος» στη χρήση πλαστικής σακούλας, απόφαση βέβαια που δεν οδήγησε στην κατάργηση της χρήσης της, απλώς οι καταναλωτές πληρώνουν κάτι εξτρά και την αγοράζουν. Κατ' αναλογία με τις αποφάσεις της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν και μετά την ημερομηνία «απαγόρευσής» τους, ωστόσο είτε η παραγωγή τους θα προέρχεται από μεγαλύτερο ποσοστό ανακυκλωμένων υλικών, είτε θα αναγράφουν στις συσκευασίες τους διάφορα μηνύματα για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο περιβάλλον...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ