Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
«Ρωγμή» στον σάπιο κόσμο τους, για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη!

Στην κατασκευή
Στην κατασκευή
Από το περασμένο Σάββατο, στον μαρτυρικό τόπο της Γυάρου στέκει το Μνημείο του ΚΚΕ, μια μικρή αποπληρωμή του χρέους στους χιλιάδες αλύγιστους, που πέρασαν από το κακοτράχαλο νησί στα 21 χρόνια λειτουργίας του ως τόπου φυλάκισης και εξορίας.

Σε αυτό το Μνημείο μπροστά, έσμιξαν οι παλιότερες και νεότερες γενιές του Κόμματός μας. Σύντροφοι που εξορίστηκαν και επέστρεψαν ξανά, απόγονοι που ήθελαν να γνωρίσουν τον τόπο που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν οι δικοί τους άνθρωποι και πολλοί ακόμα, που με την παρουσία τους δήλωσαν: «Είμαστε εδώ, δεν σας ξεχνάμε. Το παράδειγμά σας, η αντοχή σας είναι οδηγός τιμής και δράσης».

Εσμιξαν, ορκιζόμενοι ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. «Παίρνουμε δύναμη από το παράδειγμα όλων αυτών, όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να λάμψει η αλήθεια, "για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη". Είμαστε σίγουροι ότι "οι μέρες που λαχτάρησαν" οι κρατούμενοι της Γυάρου, οι ήρωες του εργατικού μας κινήματος, "θα 'ρθουν". Οι μέρες που λαχταρούμε όλοι και όλες εμείς, η σημερινή νέα γενιά, "θα 'ρθουν". "Θα φροντίσουμε" κι εμείς με τη σειρά μας, όπως οι προηγούμενες γενιές, "γι' αυτό"...», όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του.

Μέχρι να φτάσει η μέρα των αποκαλυπτηρίων, για έναν σχεδόν ολόκληρο χρόνο, δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος συνέβαλαν αποφασιστικά, με αυταπάρνηση και δίχως να λογαριάζουν κόπο και θυσίες σε όλες τις φάσεις κατασκευής του Μνημείου. Παράλληλα με τη φιλοτέχνησή του από τον Α. Μυρωδιά, ξεκίνησαν οι εργασίες για την εγκατάστασή του στη Γυάρο, σε ένα αφιλόξενο από όλες τις απόψεις νησί, ακατοίκητο, με ανύπαρκτες υποδομές.

Εν πλω
Εν πλω
Ολη η διαδικασία, από τη σύλληψη έως την κατασκευή, τη μεταφορά και την εγκατάσταση του Μνημείου στη Γυάρο, ακόμα και η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων - με κόντρα τον καιρό - ήταν ένας άθλος. Ηταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί κόντρα σε πολλές δυσκολίες. Και πράγματι, έγινε κατορθωτό, χάρη στη συνειδητή, υπεύθυνη, πεισμωμένη και καλά συντονισμένη, δουλειά πολλών συντρόφων και φίλων.

Το Μνημείο μας πια στέκει αγέρωχο, στέλνοντας «περήφανο χαιρετισμό» σε όλο το νησί, στους όρμους, εκεί που βασανίστηκαν, πόνεσαν, ξαγρύπνησαν, άντεξαν οι σύντροφοί μας κι ας ήξεραν, «πως ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει», παλεύοντας «πόσες φωλιές νερού να συντηρήσουν μέσα στις φλόγες». Η «Ρωγμή» στέκεται εκεί, για να μνημονεύει ότι οι αγώνες και οι θυσίες δεν πάνε χαμένες, δίνουν τη σκυτάλη στο σήμερα και στο αύριο, μπαίνουν σφήνα στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, μέχρι την ανατροπή του!


Στα μπετά
Στα μπετά

Η πιο δύσκολη φάση, η εγκατάσταση του κύριου «σώματος» του Μνημείου στέφθηκε με επιτυχία
Η πιο δύσκολη φάση, η εγκατάσταση του κύριου «σώματος» του Μνημείου στέφθηκε με επιτυχία

Το εξώφυλλο της ειδικής έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου
Το εξώφυλλο της ειδικής έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων. Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας
Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων. Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ