Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκταφιάστηκε ο δικτάτορας Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τα λείψανα του επί τέσσερις δεκαετίες δικτάτορα της Ισπανίας, Φρανθίσκο Φράνκο, μεταφέρθηκαν χτες από το μαυσωλείο στο μνημείο της Κοιλάδας των Πεσόντων, σε μνημείο του κοιμητηρίου του Ελ Πάρδο στη Μαδρίτη, το οποίο αποτελεί οικογενειακό τάφο. Ηταν στις 23/11/1975 όταν ο Φράνκο ενταφιάστηκε στην Κοιλάδα των Πεσόντων, με όλες τις τιμές ενός αρχηγού κράτους και παρουσία του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Στην Κοιλάδα των Πεσόντων, ένα συγκρότημα ταφικών μνημείων, είχαν ταφεί χιλιάδες νεκροί του Ισπανικού Εμφυλίου, δημοκρατικοί αλλά και φασίστες, ως ένα επονείδιστο σύμβολο «εθνικής συμφιλίωσης», εξισώνοντας τα θύματα του φασισμού και της στυγνής φρανκικής δικτατορίας με τους θύτες. Για 44 χρόνια ο φασίστας Φράνκο ήταν θαμμένος δίπλα σε χιλιάδες αγωνιστές, δίπλα στα θύματά του, όπως και ο ιδρυτής και αρχηγός του φασιστικού κόμματος «Φάλαγγα», Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, η σορός του οποίου εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κοιλάδα των Πεσόντων.

Μόλις το 2018 η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την εκταφή της σορού του Φράνκο, ενώ ακολούθησε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Η χτεσινή διαδικασία της μεταφοράς έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο του δικτάτορα, παρουσία της υπουργού Δικαιοσύνης Μαρία Ντολόρες Ντελγάδο, ως μάρτυρα εκ μέρους του κράτους, ενώ έξω από το κοιμητήριο είχαν συγκεντρωθεί φασίστες, εξυμνώντας τον δικτάτορα που «έσωσε τη χώρα από τον κομμουνισμό»...

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι από τα 44 χρόνια που πέρασαν από την ταφή του Φράνκο, ακριβώς τα μισά ήταν στην κυβέρνηση το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που τώρα θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τον εκταφιασμό, ωστόσο επισημαίνει ότι «με τη μεταφορά του στο νεκροταφείο Μινγκορούβιο, σε οικογενειακό τάφο και όπου έχουν ταφεί και άλλοι φασίστες, φαίνεται ότι (το νεκροταφείο) θα μετατραπεί σε καινούργιο λατρευτικό χώρο για τους απολογητές του φασισμού στην Ισπανία και ο Φράνκο θα συνεχίσει να έχει κρατικές τιμές». Η ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης ότι η όλη υπόθεση έχει χαρακτήρα «επιχείρησης δημοκρατικού μακιγιάζ του συστήματος», ότι χρησιμοποιείται και για εκλογικές σκοπιμότητες (μπροστά στις εκλογές της 10ης Νοέμβρη), και καταλήγει ότι για να υπάρξει δικαιοσύνη για τους αντιφασίστες πρέπει να αποκαλυφθούν όλοι οι τάφοι τους και να γκρεμιστεί το μνημείο στην Κοιλάδα των Πεσόντων, σύμβολο του φασισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ