Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Η Μογκερίνι στο Τόκιο

Επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Ιαπωνίας, Τοσιμίτσου Μοτέγκι και Τάρο Κόνο αντίστοιχα, είχε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Τόκιο, με αφορμή την ενθρόνιση του αυτοκράτορα Ναρουχίτο.

Ανακοίνωση της Κομισιόν σημείωνε ότι η επίσκεψη της Μογκερίνι έδωσε την ευκαιρία για «να επιθεωρηθούν τα κρίσιμα επιτεύγματα που σημάδεψαν την τελευταία 5ετία των ευρω-ιαπωνικών σχέσεων», μετά από τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 2018 αλλά και μεταγενέστερη συμφωνία για την οικονομική τους συνεργασία, που υπέγραψαν πέρυσι το Φλεβάρη.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη συνεργασία σε τομείς όπως η «άμυνα» και η «ασφάλεια», καθώς και σε πεδία που ανέδειξαν την ανάγκη περαιτέρω συντονισμού, όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές και η ψηφιακή οικονομία. «Η ΕΕ είναι δεσμευμένη να ενισχύσει τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με και για την Ασία, και σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμη να αναπτύξει μια εταιρική σχέση με την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας στη θάλασσα, αλλά και της διαχείρισης κρίσεων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, αναδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού μεγαλώνει διαρκώς. Καθόλου τυχαία, στην ατζέντα της επίσκεψης Μογκερίνι βρέθηκαν και κρίσιμα ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο αλλά και στο Αφγανιστάν.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μετά το Τόκιο η Μογκερίνι ξεκίνησε επίσημες επαφές και στο Πεκίνο. Χτες συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα σε πολλά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ