Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χτυπάτε κάθε λαϊκό δικαίωμα και ανάγκη για λογαριασμό του κεφαλαίου, αυτή είναι η ουσία του πολυνομοσχεδίου

Eurokinissi

«Η προσπάθειά σας να δημιουργήσετε, σε βάρος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, ευνοϊκό πεδίο για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν μπορεί να κρυφτεί. Οποια σελίδα του νομοσχεδίου σας κι αν κοιτάξει κανείς, θα "τρίβει τα μάτια του"», σημείωσε στην ομιλία στη συζήτηση για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας πως «ο εκσυγχρονισμός της κρατικής λειτουργίας, τον οποίο διακηρύσσετε, αφορά την πιο αποτελεσματική στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου για να μετατρέψει τις παραλίες, τα βουνά, τις γειτονιές των πόλεων της χώρας, σε πεδία τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους».

Ο Δ. Κουτσούμπας στάθηκε σε ένα προς ένα τα σημεία του νομοσχεδίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ενώ δεν σταματάτε να κλίνετε σε όλες τις πτώσεις την "πράσινη ανάπτυξη" και την ανάγκη σεβασμού στο περιβάλλον, το σχέδιο νόμου σας περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεις που μόνο "περιβαλλοντικές βόμβες" μπορούν να χαρακτηριστούν. Συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, προωθείτε νέες διατάξεις οι οποίες θρυμματίζουν ό,τι λιγοστό είχε μείνει όρθιο από τους μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων».

Αναφέρθηκε ακόμα στον βασικό στόχο του σχεδίου νόμου, που είναι «η γενική άρση μιας σειράς ελέγχων που γίνονταν από το κράτος, προκειμένου μια επένδυση να αδειοδοτηθεί». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε πως «βαφτίζετε κάθε έλεγχο "γραφειοκρατία" και αξιοποιώντας διάφορα "αστεία" παραδείγματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με το θέμα αδειοδότησης των επιχειρήσεων, προσπαθείτε να οικοδομήσετε μια κοινωνική στήριξη στις αλλαγές που φέρνετε».

Εθιξε επίσης τις «fast track» αδειοδοτήσεις, χωρίς ούτε καν τους σημερινούς στοιχειώδεις ελέγχους, και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση στις υπηρεσίες, ποινικοποιώντας μάλιστα τυχόν καθυστερήσεις και διαμορφώνοντας, όπως τόνισε, «ένα πλαίσιο λειτουργίας του κράτους όπου πρακτικά απαγορεύεται οποιαδήποτε καθυστέρηση θετικής απάντησης σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία».

«Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που προωθείτε, τόσο εσείς όσο και το "υπουργείο αντιπολίτευσης"... Γην και ύδωρ στους λίγους...», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας σε άλλο σημείο πως «δεν μας εκπλήσσει η λογική σας, κύριοι της ΝΔ. Είναι η λογική του κεφαλαίου, την οποία πιστά υπηρετείτε. Ο,τι είναι χρήσιμο για το μεγάλο κεφάλαιο είναι και νόμιμο... Απλά, τώρα θέλετε να υφαρπάξετε και την κοινωνική συναίνεση, χρησιμοποιώντας άσχετα μεταξύ τους παραδείγματα. Γι' αυτό και είναι τουλάχιστον προκλητικό (...) να τολμάτε να συγκρίνετε την υπαρκτή μεγάλη ταλαιπωρία ενός εργαζόμενου για να λύσει κάποιο ζήτημα που έχει με το κράτος, με τις διευκολύνσεις που απαιτούν οι μεγάλοι όμιλοι και τους παρέχετε εσείς απλόχερα».

Καταργείτε κάθε «φύλλο συκής» που έχει απομείνει στο Εργατικό Δίκαιο

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα εργατικά δικαιώματα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε λόγο για «μέτρα που χτυπούν όσα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις είχαν απομείνει από τα χρόνια της κρίσης, αλλά και με νέα μορφή καταστολής του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, με ωμή παρέμβαση του κράτους στη ζωή και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων», τονίζοντας πως «με το πολυνομοσχέδιο, κάθε "φύλλο συκής" που είχε απομείνει στο Εργατικό Δίκαιο, το καταργείτε».

Ο Δ. Κουτσούμπας στάθηκε ακόμα στο γεγονός πως με το πολυνομοσχέδιο «οι "ενώσεις προσώπων", αυτό το κρατικό εργαλείο στην υπηρεσία των εργοδοτών, αναβαθμίζονται. Μπαίνουν ξανά μπροστά, παίρνουν ρόλο στο τσάκισμα των μισθών, στη γενίκευση της ευελιξίας, στη δημιουργία όρων μεγαλύτερης κερδοφορίας, με όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Ενώ σε ό,τι αφορά τα όσα προβλέπονται για τις Συλλογικές Συμβάσεις σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ολες αυτές τις μέρες υποκρίνεστε πως το νομοσχέδιο θεμελιώνει καλύτερα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμβάσεις, όταν εξακολουθεί να παραμένει η άθλια νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης και του εκάστοτε υπουργού πάνω στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού», όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτισόγλου.

Τόνισε ακόμα πως με το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός μετατρέπεται σε «μόνιμο και απόλυτο ρυθμιστή» και πως «ανά πάσα ώρα και στιγμή θα μπορεί να παρεμβαίνει και να ξαναγράψει την εργατική νομοθεσία και τον συνδικαλιστικό νόμο. Με Υπουργική Απόφαση θα μπορεί να εξειδικεύει τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις. Οι ρήτρες εξαίρεσης που περιλαμβάνουν είναι όλα τα επιχειρήματα της μεγαλοεργοδοσίας, τα οποία χρησιμοποιεί για να απολύει, να μειώνει μισθούς, να αλλάζει εργασιακές σχέσεις».

«Στην ουσία αναφερόμαστε στους όρους λειτουργίας των περιβόητων "ειδικών οικονομικών ζωνών", για τις οποίες μιλούσε το ΔΝΤ από το 2010. Δηλαδή, ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους περίφημους "επενδυτές" και καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «θα δημιουργηθούν εκτεταμένες ζώνες πολύ φτηνής εργασίας».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την παρέμβαση στα συνδικάτα, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, τι δουλειά έχει το υπουργείο Εργασίας να έχει το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων; Τι είναι το υπουργείο; Παράρτημα της Ασφάλειας;». Ξεκαθάρισε πως «το μητρώο είναι θέμα των συνδικάτων. Να έχουν το μητρώο τους, όπως αυτά θέλουν να το έχουν, όπου αυτά θέλουν να το έχουν. Χωρίς κανέναν δερβέναγα πάνω από το κεφάλι τους, χωρίς κρατική ή εργοδοτική παρέμβαση».

Σημείωσε επίσης ότι στόχος είναι «κυβέρνηση και εργοδότες να ελέγχουν τα σωματεία, να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιος εργαζόμενος ή εργαζόμενη είναι μέλος του σωματείου, αν έχει αγωνιστικές διαθέσεις, μιας και θα ξέρουν αν συμμετέχει σε διαδικασίες του κινήματος, σε συνελεύσεις, σε απεργίες. Ετσι θα μπορεί να μην προσλαμβάνει ή και να απολύει κάθε εργαζόμενο που τον ενοχλούν οι ιδέες, η δράση του η αγωνιστική στάση του. Είναι καραμπινάτη καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, φακέλωμα των αγωνιστικών διαθέσεων, των σωματείων».

Αναφερόμενος δε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που προβλέπεται για τις αποφάσεις των σωματείων, ακόμα και για την προκήρυξη απεργίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «επιχειρείτε να κόψετε και τους δεσμούς των εργαζομένων μεταξύ τους, το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται, να συζητούν συλλογικά, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματα και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Θέλετε να χτυπήσετε τη ζωντανή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις Γενικές Συνελεύσεις, σε κάθε συλλογική διαδικασία (...) Ολο αυτό το πλαίσιο του ασφυκτικού ελέγχου δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στο νομοσχέδιο για την "ανάπτυξη". Αυτό δεν λέγεται εργατικό Δίκαιο, λέγεται εργοδοτικό! Εμπεριέχει μέσα του το πλήρες ξήλωμα κάθε εργατικού Δικαίου, κάθε δικαιώματος που είχε μείνει αλώβητο στη φωτιά που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια».

«Σε μια τέτοιας σφοδρότητας επίθεση», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, «που στόχο έχει το ίδιο το εργατικό κίνημα και τη συνείδηση των εργαζομένων, η απάντηση πρέπει όχι μόνο να είναι ανάλογη, αλλά να κατανοηθεί από όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σε ποιον θεό πιστεύουν, ότι πρόκειται για μάχη για την ύπαρξη των συνδικάτων ως οργάνων πάλης των εργατών και όχι ως γραφειοκρατικών μηχανισμών εργοδοτών».

Το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των φοιτητών που αγωνίζονται

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμα ότι το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο «ανοίγει κι άλλο το δρόμο της ιδιωτικοποίησης στους δήμους και τις Περιφέρειες, αφού δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να ιδιωτικοποιηθούν οι τομείς καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού». Αυτό «θα έχει ως αποτέλεσμα ο λαός στις γειτονιές να ακριβοπληρώνει για υποβαθμισμένες και μακριά από τις ανάγκες του υπηρεσίες, ενώ θα οξυνθεί και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους δήμους», και γι' αυτόν το λόγο το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, για να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο.

Αναφερόμενος τέλος στην ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο της ρύθμισης για την εφαρμογή της απαράδεκτης Οδηγίας της ΕΕ για παραπέρα ισοτιμία των πτυχίων κολεγίων - πανεπιστημίων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Τόσο για εσάς, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποίησε ως κυβέρνηση την προηγούμενη φάση της ισοτίμησης, το παραπέρα χτύπημα της εργασιακής επιστημονικής προοπτικής και των δικαιωμάτων των αποφοίτων, όπως και η ένταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, πάνε χέρι χέρι με την πολυκατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων. Είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι ανάγκες και τα συμφέροντα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας που σπουδάζουν δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στη στενωπό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που όλοι σας έχετε ως "ιερή αγελάδα"».

Και τόνισε πως «το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό όλων των φοιτητών που αγωνίζονται, ενώνει μαζί τους τη φωνή του, ενισχύει τη διεκδίκησή τους για εξασφάλιση δουλειάς με πλήρη δικαιώματα, στο αντικείμενο των σπουδών τους, για ένα πτυχίο, που θα κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το ΚΚΕ στον αγώνα για διεκδίκηση μέτρων προστασίας (2019-11-16 00:00:00.0)
Καταργείτε και το τελευταίο «φύλλο συκής» που είχε απομείνει στο εργατικό δίκαιο (2019-10-24 00:00:00.0)
Κάθε μέρα, κάθε ώρα στους δρόμους του αγώνα (2015-10-17 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, έχουν κοινό αντίπαλο (2015-04-29 00:00:00.0)
Αγώνας για το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλειά για όλους (2014-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ