Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια όμορφη εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

«

Πιο κοντά» στους φιλοξενούμενους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ήρθαν συγγενείς και φίλοι του «Σπιτιού του Αγωνιστή», σε μια ζεστή εκδήλωση την Κυριακή το απόγευμα, με την προβολή της ταινίας των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα, «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών». Ενα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη, για την Αντίσταση στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής μέσα από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, απέναντι στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος του «Σπιτιού του Αγωνιστή» Στ. Λάμπρου, με αφορμή «τη συμβολή στην αλήθεια» που είναι και αυτή η ταινία, επισήμανε την προσπάθεια που γίνεται, τα τελευταία χρόνια, από την αστική τάξη και τα κόμματα που την στηρίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παραχάραξης της Ιστορίας, αντικομμουνισμού και εξίσωσης του φασισμού με τον σοσιαλισμό. Μάλιστα, όπως τόνισε: «Κάθε χρόνο τιμητικές εκδηλώσεις γίνονται στα μνημεία που έχουν στηθεί για να θυμίζουν τους αγώνες και τις θυσίες των κομμουνιστών. Η παραχάραξη της Ιστορίας δεν θα περάσει. Ο,τι γράφτηκε με το αίμα των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ, δεν ξεγράφεται ό,τι προσπάθεια και να κάνουν». Ο πρόεδρος του «Σπιτιού του Αγωνιστή» Στ. Λάμπρου ευχαρίστησε τους σκηνοθέτες για την παραχώρηση της ταινίας.

Από την εκδήλωση της Κυριακής
Από την εκδήλωση της Κυριακής
«Τη σημασία ότι δύο νέοι άνθρωποι 35άρηδες πλησίασαν το σχετικό θέμα της ταινίας με μεγάλο σεβασμό και ευθύνη και έδειξαν τον ρόλο που είχε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή, που κάποιοι είχαν συκοφαντήσει», επισήμανε στο τέλος της εκδήλωσης ο σκηνοθέτης Λεων. Βαρδαρός. Επίσης υπενθύμισε ότι πολλοί αγωνιστές στους οποίους έχει αφιερωθεί το σχετικό ντοκιμαντέρ δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, μάλιστα κάποιοι από αυτούς είχαν φιλοξενηθεί και στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

  • Στη μνήμη του Κώστα Γιαννακά του Νικολάου, που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή, προσφέρουμε στο «Σπίτι του Αγωνιστή» το ποσό των 100 ευρώ.

Αρσινόη Παπαποστόλου, Βάιος Παπαποστόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ