Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Συνεχίζεται ο λαϊκός αγώνας

Από την κινητοποίηση της Τρίτης 5 Νοέμβρη στο Σαντιάγκο, όπου δυναμικό «παρών» έδωσαν οι εκπαιδευτικοί
Από την κινητοποίηση της Τρίτης 5 Νοέμβρη στο Σαντιάγκο, όπου δυναμικό «παρών» έδωσαν οι εκπαιδευτικοί
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή, με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους να απορρίπτουν τους ελιγμούς που επιχειρεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη η συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, Κοινωνική Ενότητα (Unidad Social), πραγματοποίησε νέες συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε όλη την χώρα, και την Τρίτη συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, καταδικάζοντας τη λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Η συσπείρωση αυτή των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα συνδικάτα, την Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Χιλής, τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Μεταλλευτική Βιομηχανία, στις Κατασκευές, στα λιμάνια, στην Υγεία, τις Συνταξιουχικές Ενώσεις, το Συνδικάτο Καλλιτεχνών, τις Ενώσεις Καθηγητών και Πανεπιστημιακών, τις Ενώσεις Φοιτητών και Μαθητών και άλλες οργανώσεις. Ολοι μαζί προβάλλουν ένα σύνολο άμεσων αιτημάτων, ένα «μανιφέστο» όπως το λένε «ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, την κύρια αιτία της μεγάλης κοινωνικής ανισότητας», και καλούν σε ουσιαστικές αλλαγές που δεν έγιναν εδώ και 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Τα άμεσα αιτήματα είναι τα εξής: 1. Νέο Σύνταγμα μέσω Συνταγματικής Συνέλευσης. 2. Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμωρία όσων τα παραβιάζουν. 3. Ελάχιστος μισθός 500.000 πέσος για τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. 4. Πλήρης αναγνώριση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε όλα τα επίπεδα, δικαίωμα στην απεργία και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 5. Ελάχιστη σύνταξη ισοδύναμη με τον ελάχιστο μισθό. 6. Βασικές ποιοτικές υπηρεσίες. 7. Δικαίωμα στις δημόσιες μεταφορές. 8. Μείωση του ωραρίου εργασίας. 9. Προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στη στέγαση.

Με αυτά τα αιτήματα η Κοινωνική Ενότητα έδωσε την Τρίτη περιθώριο στον Πινιέρα και στην κυβέρνησή του να απαντήσουν σε 5 μέρες και γραπτά, προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα με νέα γενική απεργία και άλλες μορφές. Χτες, πάντως, η κυβέρνηση Πινιέρα ανακοίνωσε σχέδιο για αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 350.000 πέσος (από 301.000 που είναι σήμερα, γύρω στα 400 δολάρια το μήνα) μέσω της επιδότησης των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι νεκροί διαδηλωτές από πυρά της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας (καραμπινιέροι) και του στρατού (που μετά από δυο βδομάδες κινητοποιήσεων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει) φτάνουν τους 23, πάνω από 2.500 είναι οι τραυματίες, ενώ υπό κράτηση βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 9.000. Ετσι, μία από βασικές προϋποθέσεις των διαδηλωτών για να υπάρξει διάλογος είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των δολοφονιών.

Το Συνδικάτο Καλλιτεχνών Xιλής (Sidarte) έχει καταγγείλει ότι στις 3 Νοέμβρη βρέθηκε στη συνοικία Pedro Aguirre Cerda, στα νότια του Σαντιάγκο, κρεμασμένη σε φράχτη η 36χρονη καλλιτέχνης του δρόμου Ντανιέλα Καράσκο, γνωστή και ως «La Mimo», και ζητά να διεξαχθεί έρευνα και να αποδοθεί δικαιοσύνη, αφού οι συνθήκες θανάτου της παραμένουν άγνωστες. Η Καράσκο εθεάθη ζωντανή τελευταία φορά στις 19 Οκτώβρη σε διαδήλωση, όταν - όπως καταγγέλλεται - συνελήφθη από τους καραμπινιέρους.

Τη συμπαράστασή του στους Χιλιανούς καλλιτέχνες εκφράζει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, καταγγέλλοντας παράλληλα τη συνεχιζόμενη καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων στη Χιλή και δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ