Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αμερικανικό σχέδιο ελέγχου των πετρελαιοπηγών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ΗΠΑ προωθούν τον έλεγχο του συριακού πετρελαίου προχωρώντας βάσει «διευρυμένου στρατιωτικού σχεδίου» που ενέκρινε στις 25 Οκτώβρη στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με στρατηγούς και άλλους αξιωματούχους του Πενταγώνου. Το σχέδιο, που ανακοινώθηκε χτες, προβλέπει τη συνέχιση της παραμονής τουλάχιστον 800 Αμερικανών στρατιωτών που υποτίθεται πως θα αποχωρούσαν από τη Συρία τάχα για να εξασφαλιστεί πως δεν θα πέσουν στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, πάντως, απέκλεισε, χτες, κάθε πιθανή συνεργασία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι το πετρέλαιο είναι «περιουσία του συριακού λαού». Προχτές, το τουρκικό πρακτορείο «Αναdolu» είχε μεταδώσει πληροφορίες για τη δημιουργία δύο νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ντέιρ Εζόρ της ΒΑ Συρίας. Τον Οκτώβρη το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αποκάλυψε στοιχεία που καταγράφουν το ρόλο αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών που κλέβουν το συριακό πετρέλαιο με τη στήριξη στρατιωτικών και την κάλυψη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά ανέφεραν πως οι ΗΠΑ κερδίζουν από το λαθρεμπόριο του συριακού πετρελαίου περίπου 30 εκατ. δολάρια το μήνα.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, προσπάθησε να προβάλει την αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών του στρατού της χώρας του στη Συρία ανακοινώνοντας τη σύλληψη μίας συζύγου του φερόμενου ως νεκρού ηγέτη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Θύμισε ότι νωρίτερα είχαν αιχμαλωτιστεί η μεγαλύτερη αδελφή του Μπαγκντάντι και ένας από τους γαμπρούς του στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ