Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση και τη δουλειά

Πανελλαδική σύσκεψη οργάνωσης της δράσης εκπαιδευτικών σωματείων

Η ανάγκη να δυναμώσει ένας αγωνιστικός πόλος εκπαιδευτικών σωματείων, που θα τολμά να συγκρούεται με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα και θα διεκδικεί τη μόρφωση και τη δουλειά που αξίζει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αναδείχτηκε στη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης ΕΛΜΕ και Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έγινε την Κυριακή στο Μεγάλο Αμφιθέατρο Παιδαγωγικού στο Χημείο.

Εκπρόσωποι 37 ΕΛΜΕ και Συλλόγων από διάφορες περιοχές της χώρας συμμετείχαν με αποφάσεις τους και παρακολούθησαν τη σύσκεψη. Ο Απ. Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Σωκράτης», ενός από τα σωματεία που κάλεσε στη σύσκεψη, καλωσορίζοντάς τους, αναφέρθηκε εισηγητικά μεταξύ άλλων στους λόγους που κάνουν αναγκαία μία τέτοια συνάντηση, ειδικά στη σημερινή συγκυρία που δυναμώνει η αντιλαϊκή επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πατά πάνω στο χαλί που έστρωσε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ανέβηκαν στο βήμα 24 εκπρόσωποι από 19 εκπαιδευτικά σωματεία από την Αττική, νησιά του Αιγαίου όπως Λήμνο, Ρόδο, Κω, Ικαρία, από Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, Κρήτη και αλλού, από την Ομοσπονδία Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Προσχολικής Αγωγής, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, το ΝΤ Κεφαλονιάς της ΑΔΕΔΥ.

Αιχμή αποτέλεσε το ζήτημα των αναπληρωτών που, όπως τονίστηκε, δένει με τα υπόλοιπα ζητήματα της Εκπαίδευσης, με το δικαίωμα στη μόρφωση των ίδιων των μαθητών. Τονίστηκαν η αναγκαιότητα μονιμοποίησης των 35.000 συμβασιούχων που ουσιαστικά «αναπληρώνουν» χρόνια τώρα τον ...εαυτό τους, με λειψά δικαιώματα, αλλά και η αναγκαιότητα να συνεχιστούν ο αγώνας που πέρυσι ανέδειξε το ζήτημα και οι πρωτοβουλίες όπως εκείνη 150 συνδικαλιστικών οργανώσεων για άρση των συνταγματικών περιορισμών για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Επίσης, αναδείχτηκε η ανάγκη οι αναπληρωτές να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και αντίστοιχα τα σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών «τράβηξαν» την κουρτίνα της κανονικότητας για την οποία μιλά η κυβέρνηση, περιγράφοντας την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και επιβεβαιώνοντας πως η αντιλαϊκή πολιτική εκφράζεται στον ένα ή άλλο βαθμό πανελλαδικά. Είτε με τα κενά που, όπως μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί, συνεχίζουν να υπάρχουν Νοέμβρη μήνα, ακόμα και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, με ελλείψεις και ζητήματα ασφάλειας στις υποδομές των σχολείων, με προβλήματα στις μεταφορές που έχουν ως αποτέλεσμα μαθητές να μένουν σπίτι τους, ελλείψεις και σε δομές όπως τα ολοήμερα, τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη. Αλλά και στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Προσχολική Αγωγή με την επέκτασή της χωρίς υποδομές και νέους διορισμούς. Ιδιαίτερα στις τοποθετήσεις τους πολλοί εκπαιδευτικοί στάθηκαν στις εξελίξεις στο Προσφυγικό με τα νέα αντιδραστικά μέτρα από πλευράς κυβέρνησης, εκφράζοντας την αγωνία να εξασφαλιστούν η πρόσβαση και οι απαραίτητοι όροι για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν στην ανάγκη οργάνωσης του κλάδου απέναντι στις νέες θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στην Εκπαίδευση, την προωθούμενη αξιολόγηση, τη συνέχιση των ανατροπών στο Ασφαλιστικό.

Στη βάση των παραπάνω, αναδείχτηκαν και οι ευθύνες των πλειοψηφιών σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που όπως τονίστηκε δεν θέλουν ούτε μπορούν να μπουν μπροστά στις διεκδικήσεις. Μεταφέρθηκε εμπειρία από τη δράση μιας σειράς σωματείων που πήραν πρωτοβουλίες, πέτυχαν κατακτήσεις, συσπείρωσαν γύρω τους και τονίστηκε ότι η συμπόρευσή τους προκύπτει ως ανάγκη από τη συγκεκριμένη στάση των πλειοψηφιών.

Κοινή εκτίμηση αποτέλεσε πως η σύσκεψη αποτελεί παρακαταθήκη. Κατά την ολοκλήρωσή της, κατέληξε σε πρόταση να σταλεί κάλεσμα προς όλα τα σωματεία που πήραν μέρος, με προσανατολισμό την πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα στις 23 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ