Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ
Επικίνδυνες διατάξεις για τις λαϊκές ελευθερίες

Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, που αφορούσαν τη συζήτηση επί των άρθρων και την έκφραση γνώμης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, συνεχίστηκε χτες η επεξεργασία, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, του αντιδραστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο «διορθώνει» προς το χειρότερο τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι, λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Αλλωστε, το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ενσωματώνονται όλες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, ο οποίος μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή διευκρίνισε ότι μπορεί το κόμμα του να καταψηφίζει επί της αρχής, όμως «στις περισσότερες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είμαστε θετικοί και σε πάρα πολλές του Ποινικού Κώδικα», όπως είπε, για να προκαλέσει και την εύγλωττη βέβαια απορία του υπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, «τότε γιατί καταψηφίζετε;», διευκρινίζοντας πως η διαφωνία της ΝΔ στο σχετικό νομοσχέδιο που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη διαδικασία.

Περαιτέρω χτυπήματα στους λαϊκούς αγώνες

Στην αντίπερα όχθη, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ανέδειξε και χτες τη διατήρηση των αμερικανόπνευστων θεσμών της ποινικής διαπραγμάτευσης - συναλλαγής και συνολικά τις διατάξεις, όπως αυτές που αφορούν τον «τρομονόμο», που πλήττουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού.

Οπως ανέφερε για τον «τρομονόμο», ουσιαστικά με τις διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως η διατύπωση για «εισαγωγή αδικημάτων γενικής διακινδύνευσης», γίνεται φανερό ότι «επιδιώκει να μη μείνει απέξω ούτε ένα αδίκημα, το οποίο να μην μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υπαχθεί και να ενταχθεί στα αδικήματα της τρομοκρατίας, σε συνδυασμό βέβαια και με τη διεύρυνση, που έχει ήδη γίνει και την αρκετά αόριστη διάταξη της προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και των αδικημάτων κατά της κοινωνικής ειρήνης, που εύκολα υπάγει αρκετές από τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε τέτοιας μορφής αδικήματα».

Αναφέρθηκε ακόμα στις διατάξεις του «τρομονόμου» που αφορούν το αδίκημα της «δημόσιας απειλής». Το αδίκημα αυτό εντάχθηκε καταρχάς στους Ποινικούς Κώδικες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με προβλεπόμενη ποινή έως 3 έτη, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ το πάει «έως 5 έτη», τονίζοντας ότι, σύμφωνα με αυτό το αδίκημα, το οποίο έχει βάση τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, «οποιαδήποτε αντίδραση που θέτει υπό αμφισβήτηση το υπάρχον σύστημα, μπορεί υπό προϋποθέσεις να θεωρηθεί ως τρομοκρατική ενέργεια. Είναι γνωστές άλλωστε οι απόψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για τη ριζοσπαστικοποίηση».

Ειδική αναφορά έκανε, ανάμεσα σε άλλα, στις διατάξεις που επαναφέρουν την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών. «Τέτοιου είδους διατάξεις εισήχθησαν εξαρχής για να καταστείλουν, για να χτυπήσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, που γίνονταν και που έμειναν αλώβητες, βέβαια, και στον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα». Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε πως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πάει χέρι χέρι με την ποινικοποίηση των αγώνων που αντικειμενικά ξέρετε ότι θα αναπτυχθούν και ήδη αναπτύσσονται και γι' αυτόν το λόγο παίρνετε τέτοια μέτρα».

Για τη διάταξη που προβλέπει την προστασία των στελεχών των τραπεζών ανέφερε ότι προκαλεί το κοινό αίσθημα ειδικά όταν πρόκειται για σκανδαλώδεις υποθέσεις παροχής δανείων χωρίς εγγυήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ