Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες

Απαιτεί να παρθούν πίσω οι πέντε απολύσεις στη «ΣΕΛΟΝΤΑ»

Να δοθεί κοινή - συντονισμένη απάντηση από επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία ώστε να παρθούν πίσω οι πέντε απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία της επιχείρησης «ΣΕΛΟΝΤΑ», στο συσκευαστήριο στη Νέα Επίδαυρο Αργολίδας, καλεί τις οργανωμένες δυνάμεις στις ιχθυοκαλλιέργειες η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Ναύπλιο, την Τετάρτη 20/11 στις 10 π.μ., με αφορμή την προγραμματισμένη τριμερή, καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας.

Κανένα θετικό για τους εργαζόμενους από τις επιχειρηματικές διεργασίες στον κλάδο

Οι τρομοκρατικές απολύσεις, αρχικά τεσσάρων εργαζομένων και στη συνέχεια ενός ακόμα συνδικαλιστή του κλαδικού Συνδικάτου Αργολίδας ο οποίος αντέδρασε σε αυτές, «αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν έχουμε τίποτα θετικό να περιμένουμε από τις συγχωνεύσεις - εξαγορές που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο», σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Φαίνεται ότι η ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, η αγορά των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας ("ΝΗΡΕΑ" & "ΣΕΛΟΝΤΑ") από την εταιρεία "AMERA" (που έχει ήδη την "Ανδρομέδα"), έχει ως όρο της συμφωνίας την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γι' αυτό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την οργάνωση στα σωματεία, για να μην έχουν κανένα εμπόδιο στα σχέδιά τους», σχολιάζει.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή, με πάνω από το 70% να εξάγεται. «Η παραγωγή έχει συγκεντρωθεί σε πολύ λίγα χέρια, ενώ μετά τις συγχωνεύσεις το 80% θα ανήκει σε δύο μόλις επιχειρηματικά σχήματα. Το πρώτο, που θα προκύψει από τη συγχώνευση "ΝΗΡΕΑ", "ΣΕΛΟΝΤΑ" και "Ανδρομέδα", θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η οργάνωση, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερων εργατών από τις ιχθυοκαλλιέργειες, η ίδρυση νέων σωματείων και η ενδυνάμωση όσων υπήρχαν, δείχνουν πως έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε», τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Αυτήν την οργάνωση, διεκδίκηση και πάλη επιδιώκει να εμποδίσει η "ΣΕΛΟΝΤΑ", και γι' αυτό θα βρει απέναντί της όλο τον κλάδο».

Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία του κλάδου να καταγγείλουν τις τρομοκρατικές απολύσεις και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση, ώστε να διεκδικήσουν: Ανάκληση των απολύσεων. Διατήρηση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων στα επιχειρηματικά σχήματα που θα προκύψουν από τις αναδιαρθρώσεις. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Υδατοκαλλιεργειών, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ για τις απολύσεις

Να επιστρέψουν οι πέντε απολυμένοι από την επιχείρηση «ΣΕΛΟΝΤΑ» στη δουλειά, μεταξύ αυτών και ο εργαζόμενος που απολύθηκε λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέρει ότι η εργοδοσία του ομίλου «χρησιμοποιεί τρομοκρατικές πρακτικές με την παράνομη προσκόμιση ποινικού μητρώου, με βλαπτική μεταβολή και αλλαγή πόστου, με απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου εργαζόμενου από τον διευθυντή της μονάδας».

Οσο για τις απολύσεις των τεσσάρων εργαζομένων, τονίζει πως «η εργοδοσία χρησιμοποίησε ανυπόστατες δικαιολογίες, ότι η παραγωγή είναι μειωμένη και "δεν έχει δουλειά", την ώρα που ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι από τους πιο δυναμικούς και εξαγωγικούς στη χώρα, η παραγωγή είναι σε ανοδικά επίπεδα με μεγάλες προοπτικές τα επόμενα χρόνια και είναι κυρίαρχη η θέση της χώρας στον κλάδο σε επίπεδο ΕΕ».

Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά μειωμένη είναι η παραγωγή, η εταιρεία «"δανείζεται" εργαζόμενους από άλλη ιχθυοτροφική μονάδα της περιοχής, καθώς και από εργολαβικό συνεργείο», υπογραμμίζεται στο κείμενο της Ερώτησης.

Το ΚΚΕ ζητά από τον υπουργό να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε: Να σταματήσει η δίωξη και στοχοποίηση του συγκεκριμένου εργαζόμενου και να σταματήσει η συνδικαλιστική παρεμπόδιση. Να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι στη δουλειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ