Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συνδιαμορφώσει την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά

Τις ευθύνες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στη συζήτηση για «την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά, και ιδίως για την περίπτωση της Μόριας» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής: «Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα επισκέφτηκε πολλές από τις δομές σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα, μεταξύ αυτών και τη Μόρια. Πάνω από 15.000 πρόσφυγες βρίσκονται στη Μόρια, με την πλειοψηφία τους σε σκηνές και με μόλις έναν γιατρό και έναν παιδίατρο. Η εκρηκτική αυτή κατάσταση μαζικού εγκλωβισμού που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο και σε άλλα νησιά, στρέφεται κατά των κατοίκων και των προσφύγων και διευρύνεται τώρα στην ενδοχώρα.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, του Κανονισμού του Δουβλίνου, που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο δε νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για το άσυλο περιορίζει την έννοια του πρόσφυγα με τιμωρητικές διατάξεις σε βάρος τους, ενισχύοντας την καταστολή στα σύνορα, τις απελάσεις, τα κλειστά κέντρα κράτησης, όπως προβλέπονται και στις Οδηγίες της ΕΕ.

Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας, ιδίως για το χειμώνα και με ειδική μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, άμεσα μέτρα για τη μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Καμία νέα Μόρια, να κλείσουν όλα τα hot spots. Να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργατών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ