Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
GRAND PRIX ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ
Grischuk και Duda θα συναντηθούν στον τελικό

Στον τελικό του Γκραν Πρι θα αναμετρηθούν ο Alexander Grischuk...
Στον τελικό του Γκραν Πρι θα αναμετρηθούν ο Alexander Grischuk...
Ο Alexander Grischuk πέτυχε μεγάλη νίκη το βράδυ της Τετάρτης στο Grand Prix της FIDE που διεξάγεται στο Αμβούργο. Κέρδισε το δεύτερο παιχνίδι του ημιτελικού ενάντια στον Maxime Vachier - Lagrave και προχώρησε στον τελικό. Ταυτόχρονα, συγκέντρωσε πολύτιμους πόντους για τη γενική κατάταξη της σειράς Grand Prix. Ο Grischuk μπορεί να σφραγίσει μία θέση για το τουρνουά των διεκδικητών το 2020, κερδίζοντας στον τελικό.

Εκεί θα αντιμετωπίσει τον Πολωνό GM Jan - Krzysztof Duda, που πήρε το «εισιτήριο» κερδίζοντας τον Ρώσο GM Daniil Dubov σε αγώνες tie break.

Αφού ολοκλήρωσαν το κλασικό σκέλος του ημιτελικού αγώνα τους στο Grand Prix του Αμβούργου με δύο ισοπαλίες, ο Duda και ο Dubov έπρεπε να αγωνιστούν για άλλη μια φορά την Τετάρτη ώστε να προκύψει ο αντίπαλος τον Grischuk στον τελικό.

Το 1o παιχνίδι βρήκε νικητή τον Dubov μετά από 54 κινήσεις.

Ο Πολωνός GM χρειαζόταν νίκη στο δεύτερο παιχνίδι για να ισοφαρίσει το σκορ, και το κατάφερε με τα μαύρα κομμάτια.

Η ήττα του Dubov σήμαινε ότι η σειρά των tie break έπρεπε να συνεχιστεί. Παίχτηκε ένας ακόμα, μίνι αγώνας, από δύο γρήγορα παιχνίδια με ακόμα πιο γρήγορο έλεγχο χρόνου, 10 λεπτών + 10 δευτερόλεπτα.

Το πρώτο παιχνίδι ήταν σύντομη και «ανώδυνη» υπόθεση. Ο Dubov έδωσε ισοπαλία μετά από μόλις δώδεκα κινήσεις και ο Duda το δέχτηκε.

...με τον Krzysztof Duda
...με τον Krzysztof Duda
Το δεύτερο παιχνίδι, ωστόσο, ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Με μόνο δύο λεπτά στο ρολόι, ο Duda κατόρθωσε να βγάλει καλύτερο φινάλε και τελικά να κάμψει την αντίσταση του αντιπάλου του.

Ο τρόπος των tie break στα Grand Prix της FIDE απαιτεί δύο αγώνες γρήγορου χρόνου των 25 λεπτών + 10 δευτερόλεπτα αύξηση για κάθε κίνηση. Αν οι δύο παίκτες παραμένουν ισόπαλοι, τότε ακολουθούν δύο παιχνίδια, με το χρόνο σκέψης να μειώνεται στα 10 λεπτά + 10 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, δύο παιχνίδια με το χρόνο στα 5' + 3''. Τέλος, παίζεται ένα παιχνίδι «Αρμαγεδδών», όπου τα Λευκά έχουν 5' και τα Μαύρα 4' (με αύξηση 2 δευτερολέπτων από την 61 κίνηση), αλλά ο Μαύρος κερδίζει τον αγώνα και με ισοπαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ