Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φέρνει νέες επιβαρύνσεις στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων

Νέες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων (πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), με παράλληλη δυνατότητα για μεγάλες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για τα υψηλά εισοδήματα, φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό 1,4 εκατομμυρίων ασφαλισμένων μη μισθωτών.

Σύμφωνα με τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στο νέο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση για τους αυτοπασχολούμενους και ΕΒΕ, διαμορφώνονται 7 κατηγορίες εισφορών. Οι κατηγορίες αυτές αποσυνδέονται από το εισόδημα και λανσάρονται με το απατηλό περιτύλιγμα της «ελευθερίας επιλογής» σε ετήσια βάση.

Στην πρώτη - κατώτατη - κατηγορία η εισφορά για κύρια σύνταξη ορίζεται στα 155 ευρώ και μαζί με την εισφορά Υγείας (55 ευρώ) θα φτάνει στα 210 ευρώ. Η δεύτερη κατηγορία προβλέπει για την κύρια σύνταξη εισφορά 186 ευρώ και μαζί με την Υγεία (66 ευρώ) φτάνει τα 252 ευρώ. Αντίστοιχα, στην τρίτη κατηγορία η συνολική εισφορά θα είναι 302 ευρώ, στην τέταρτη 362 ευρώ, στην πέμπτη 435 ευρώ και στην έκτη και ανώτερη 566 ευρώ (500 ευρώ για σύνταξη και 66 ευρώ για Υγεία). Επιπλέον, για τους νέους ασφαλισμένους και μέχρι τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης, καθορίζεται μία ακόμα κατηγορία, η οποία προβλέπει εισφορά σύνταξης 93 ευρώ και Υγείας 33 ευρώ, συνολικά 126 ευρώ.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νέο μοντέλο δίνει «ελευθερία επιλογής» και «ευελιξία» σε κάθε ασφαλισμένο, αναφέροντας ότι στο τέλος κάθε έτους ο ασφαλισμένος θα «επιλέγει» κλίμακα εισφορών για το επόμενο έτος και με βάση αυτήν την «επιλογή» θα υπολογίζεται στο τέλος η σύνταξή του. Πρόκειται, βέβαια, για μια προκλητική προπαγάνδα, αφού η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, φορτωμένη με τα χρέη από την αντιλαϊκή φοροληστεία όλων των προηγούμενων χρόνων, αντιμέτωπη με μπαράζ πλειστηριασμών και κατασχέσεων, καθώς και τις συνέπειες από τα αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων, δεν έχει καμιά «ελευθερία επιλογής». Επιπλέον, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου - τον πυρήνα του οποίου εφαρμόζει και η ΝΔ ανεξάρτητα από τις αναφορές της για «βελτίωση της ανταποδοτικότητας» - τα κατώτερα κλιμάκια εισφορών οδηγούν σε συντάξεις πείνας, ενώ και όσοι μπορέσουν να δώσουν κάτι παραπάνω θα έχουν και πάλι συντάξεις πολύ κάτω από τις ανάγκες τους.

Το ίδιο ψευδεπίγραφοι είναι και οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι οι αυξήσεις στις εισφορές θα «αφομοιωθούν» από την αναμενόμενη μείωση του φόρου στο 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ εισόδημα. Αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα είναι πως πριν ακόμα οι αυτοαπασχολούμενοι νιώσουν έστω και αυτήν την σχεδιαζόμενη ελάφρυνση σε ένα έτσι και αλλιώς φορολογικό γδάρτη που τους έχει επιβληθεί, η κυβέρνηση σπεύδει να τη ροκανίσει, επιβάλλοντάς τους νέα χαράτσια.

Η λεγόμενη «ελεύθερη επιλογή» που πλασάρει η κυβέρνηση είναι η επιλογή μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Μεταξύ, δηλαδή, των κατώτατων εισφορών που οδηγούν σε συντάξεις εξαθλίωσης και υψηλών εισφορών κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, που σημαίνει στέρηση εισοδήματος από την οικογένεια για 35 και 40 χρόνια, προκειμένου στα γηρατειά να υπάρχει ένα στοιχειώδες εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ