Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Χρειαζόμαστε "μηνύματα αφύπνισης" για το ΝΑΤΟ»

Οι σοβαρές αντιθέσεις αναδείχθηκαν και στη χτεσινή συνάντηση Μακρόν - Στόλτενμπεργκ

Τις βαθιές αντιθέσεις που επιδρούν όλο και περισσότερο στη συνοχή του ΝΑΤΟ ανέδειξε και η χτεσινή συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον γενικό γραμματέα της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στο Λονδίνο στις 3 και 4 Δεκέμβρη. Με φόντο τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», ο Μακρόν είπε ότι «τα ερωτήματα που έθεσα είναι ανοιχτά και δεν έχουν επιλυθεί... Αρα, χρειαζόμασταν ένα μήνυμα αφύπνισης. Είμαι ευτυχής που δόθηκε και είμαι ευτυχής που όλοι τώρα πιστεύουν ότι πρέπει μάλλον να σκεφθούμε τους στρατηγικούς μας στόχους».

Περιγράφοντας τρία ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν συνολικά το ΝΑΤΟ, είπε ότι «το πρώτο πολύ βασικό είναι πώς μπορούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη», υποστηρίζοντας πως «αυτό προϋποθέτει έναν διαυγή, δυναμικό και απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία».

Αναδεικνύοντας τις διαφωνίες που υπάρχουν και ως προς τον τρόπο «αναμέτρησης» και διαπραγμάτευσης με Ρωσία - Κίνα, είπε ότι το επόμενο θέμα «με το οποίο θα ασχοληθούμε, όχι απλά λόγω της Συνόδου αλλά γενικά, είναι: Το ΝΑΤΟ αποτελεί μια συλλογική αμυντική οργάνωση, αλλά ενάντια σε ποιον ή σε τι; Ποιος είναι ο κοινός μας εχθρός; Μερικές φορές ακούω να λέγεται ότι είναι η Ρωσία ή η Κίνα. Είναι όμως ο στόχος της Ατλαντικής Συμμαχίας να προσδιορίσει τη μία ή την άλλη δύναμη ως εχθρό μας; Δε νομίζω».

Τρίτο ζήτημα - συνέχισε - είναι «ποια είναι τα καθήκοντα και τα δικαιώματα που έχει ένας σύμμαχος απέναντι στον άλλον. Μέσα σε μια συμμαχία, αυτό υπάρχει: Αλληλεγγύη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι μόνος, χωρίς διαβούλευση, συντονισμό, να πάρεις αποφάσεις που θα έχουν έναν πολύ άμεσο αντίκτυπο σε συμμάχους».

Ενδεικτικές των αντιθέσεων είναι πάντως και οι διεργασίες γύρω από τον «επανακαταμερισμό» των οικονομικών βαρών στο ΝΑΤΟ, ζήτημα για το οποίο θα παρουσιαστεί μια νέα φόρμουλα. Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σχετικά ότι στο εξής «οι ΗΠΑ θα πληρώνουν λιγότερο. Η Γερμανία περισσότερο» και οι δύο χώρες θα καλύπτουν καθεμιά περίπου το 16% του ΝΑΤΟικού προϋπολογισμού, ωστόσο ζητούμενο είναι το πώς θα μοιραστεί το υπόλοιπο ανάμεσα στους άλλους εταίρους. Πάντως, ο Μακρόν δήλωσε σχετικά: «Η Γαλλία δεν θα ξανανοίξει το ζήτημα. Αν θέλουν κάποιοι να εξετάσουν το ζήτημα του "καταμερισμού του κόστους", όπως το αποκαλούν, ας έρθουν να το δουν. Κι αν θέλουν να δουν ποια είναι η εισφορά της Γαλλίας, ας έρθουν στις τελετές που θα κάνουμε τη Δευτέρα στη μνήμη των στρατιωτικών μας» που σκοτώθηκαν σε ΝΑΤΟική αποστολή.

Εξετάζεται και η ρωσική πρόταση για «μορατόριουμ»

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος απάντησε σε πρόταση που είχε κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για ένα «μορατόριουμ» για μη ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη και αλλού, πρόταση την οποία το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει αναξιόπιστη και κανένας από τους ηγέτες δεν έχει απαντήσει. Η επίσημη θέση του ΝΑΤΟ είναι ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει τέτοιους πυραύλους, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Με επιστολή του στις 19 Σεπτέμβρη προς τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, την Κίνα, την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον Στόλτενμπεργκ, ο Ρώσος Πρόεδρος ζητά δέσμευση από το ΝΑΤΟ ότι δεν θα αναπτυχθούν πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (βλέπε ακύρωση Συνθήκης INF). Αναφέρει ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταστήσει τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και αλλού, όσο οι ΗΠΑ δεν το κάνουν. Η επιστολή Πούτιν ζητά «μια ανακοίνωση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ περί μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, ανάλογη με αυτή της Ρωσίας».

Χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η απάντηση Μακρόν «φυσικά δεν είναι λεπτομερής, αλλά τουλάχιστον εξέφρασε κατανόηση για την ανησυχία» της Ρωσίας «και ετοιμότητα για διάλογο από αυτήν τη σκοπιά».

Ο Μακρόν έσπευσε χτες να διευκρινίσει ότι η Γαλλία «σε καμία περίπτωση δεν αποδέχτηκε την πρόταση», αλλά «τη θεωρήσαμε βάση για συζήτηση, δεν πρέπει απλώς να την πετάξουμε. Ας είμαστε σοβαροί, πρόκειται για την ασφάλεια της Ευρώπης».

Επίσης χτες, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία πρότεινε επίσημα στις ΗΠΑ την 5ετή παράταση της Νέας Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων (New START), αν και θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί και μια μικρότερης διάρκειας παράταση. Η Συνθήκη λήγει το Φλεβάρη του 2021 και περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν Ρωσία και ΗΠΑ στις 1.550 η καθεμιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ